Babišova exposlankyně Zelienková vstoupila do klubu TOP 09

Poslankyně Kristýna Zelienková zvolená do sněmovny za hnutí ANO vstoupila do klubu TOP 09 a Starostové. Hnutí Andreje Babiše opustila loni v létě kvůli dotační kauze Čapí hnízdo, stěžovala si i na způsob řízení strany. Babiš už tehdy naznačoval, že by mohla zamířit k opoziční TOP 09.

Voliči vyslali Zelienkovou do Poslanecké sněmovny v roce 2013 coby dvojku středočeské kandidátky hnutí ANO. Jako poslankyně se věnuje legislativnímu řešení exekucí a lichvářských půjček, v dolní komoře působí také coby místopředsedkyně výboru pro evropské záležitosti a členka rozpočtového výboru.

Největší pozornost k sobě ale připoutala loni v létě, když oznámila odchod z vládního hnutí. Svůj krok vysvětlovala případem Babišova středočeského ranče Čapí hnízdo. Šéf hnutí ANO se podle ní kvůli stavbě hnízda „zmocnil peněz určených pro malé a střední firmy“ (případ dosud vyšetřuje Evropská unie).

Kritizovala i nedostatek diskuse uvnitř hnutí a už loni v dubnu – ještě před odchodem z ANO – opustila berounské zastupitelstvo, když změnila trvalé bydliště a přestala být obyvatelkou města. Poslankyně si předtím v médiích stěžovala na to, že ji vedení hnutí ANO nepodpořilo a nechalo vyjednávání o berounské koalici na krajském a oblastním předsednictvu. Později na adresu ANO uvedla, že v některých bodech neplní svůj volební program.

Zelienková svůj krok vysvětluje proevropským směřováním

Vedení hnutí výhrady Zelienkové odmítlo, podle Babiše se dal její odchod očekávat. Na podzim se ANO neúspěšně pokusilo v tu chvíli již nezařazenou poslankyni odvolat z rozpočtového výboru.

Nyní Zelienková vstoupila do klubu TOP 09 a Starostů. „Poslanci TOP 09 ji na dnešním jednání oficiálně přijali do frakce, která má tímto nově 26 členů,“ informovala dnes TOP 09 v tiskové zprávě. Zelienková doplnila, že vstupem do klubu chce podpořit stranu, která je ve svých názorech čitelná, konzistentní a proevropská.

Pro stranu vedenou Miroslavem Kalouskem se jedná o druhou novotu v tomto týdnu; od úterý vede její poslanecký klub Michal Kučera – vystřídal Františka Laudáta, který v nadcházejících volbách už kandidovat nebude.