Fanoušci architektury bojují za záchranu Transgasu, investor ale trvá na demolici

Fanoušci architektury bojují proti demolici Transgasu (zdroj: ČT24)

Pražskou budovu Transgasu, jednu z nejznámějších staveb brutalismu, zřejmě čeká demolice. Zvrátit to chce na poslední chvíli spolek fanoušků architektury. Prohlídkou a diskusí se snaží apelovat na nového majitele, aby místo bourání budovu přestavěl. Ministerstvo stavbu památkou neprohlásilo, ale rozhodnutí ještě přezkoumává.

„Uznáváme, že je potřeba budovu radikálně rekonstruovat, ale základní hmota komplexu by měla být zachována,“ říká organizátor prohlídky ze spolku Architektura 489 Martin Benda.

Poslechnout si komentáře dvou z tvůrců budovy přišly tři stovky lidí. Dovnitř už ale nesměli, budova se vyklízí. „Demontovanáo už bylo třeba schodiště ve vstupní hale,“ popisuje změny v budově architekt a spoluautor Transgasu Jan Fišer.

Zmizet má i fontána podle návrhu architekta Iva Loose, kde dříve byla měděná koule, na kterou dopadala voda. Funkční byla jen chvíli a už mnoho let chátrá. Stejně jako zábradlí vytvořené z plynového potrubí, které odkazovalo k původnímu účelu budovy – dispečerskému centru tranzitního plynovodu.

Investor má ale jiné plány. „My jsme se zamýšleli, co dělat s budovou, ale ona je tak specificky určená, že pro ni není možné nějaké rozumné další využití,“ tvrdí ředitel české pobočky HB Reavis Petr Herman, proč se společnost rozhodla pro zburání.

Chybí jí už jen povolení k demolici. Ministerstvo kultury by mohlo rozhodnout v řádu týdnů. Demolicí už v tomto roce skončila budova ze stejné doby a od stejného autora – telefonní ústředna v Dejvicích.