České hlasy z Londýna: Britové zůstávají britští. Klidní a neudivení

Reportáž: Češi v Londýně mluví o udivujícím britském klidu (zdroj: ČT24)

Češi, kteří studují nebo pracují v Londýně, se shodují na tom, že britská společnost po středečním teroristickém útoku před Westminsterským palácem zůstává semknutá a klidná. Současně připouštějí, že i řada Britů podobný incident po útocích v Paříži a Bruselu dřív nebo později očekávala.

Dvaapadesátiletý britský občan Khalid Masood spáchal teroristický útok ve středu večer na Westminsterském mostě u britského parlamentu. Zanechal po sobě tři mrtvé, když autem do davu a ubodal hlídkujícího policistu. Bezpečnostní složky ho zastřelily ve chvíli, kdy se pokusil proniknout do parlamentu.

Zranění utrpěla čtyřicítka lidí z několika států, a jak informoval Černínský palác, žádný Čech nepřišel k újmě. Na Ostrovech nicméně žijí a pracují desetitisíce českých občanů a studuje zde dvanáct set tuzemských studentů. Včetně Anežky Svobodové, která navštěvuje zdejší London School of Economics.

„Myslím, že útoky v Paříži byly pro většinu lidí mé generace – a hlavně pro většinu lidí žijících ve velkých metropolích – zlom, kdy jsme si začali říkat, že možná nemáme chodit do centra,“ říká poté, co Londýn ve středu ohlušilo houkání sanitek mířících k Westminsterskému paláci.

Sama se v okamžiku útoku nacházela jen několik desítek metrů od parlamentu. „Samozřejmě tam byl hluk, panika, pobíhající lidé a policisté řvoucí do amplionů. Celkový zmatek,“ popisuje atmosféru středečního večera. „V tu chvíli jsem ale ani já ani lidé, kteří se mnou šli po chodníku, nevěděli, co se děje a jestli to není jen autonehoda.“

Petrová: Londýňané by vám řekli, že to byla otázka času

Že se o běžnou autonehodu nejednalo, mohla v tu chvíli potvrdit Eva Petrová, Češka, která pracuje jako mluvčí londýnské letecké záchranky a jejíž kolegové na nábřeží Temže zasahovali. „V běžném dnu míří London's Air Ambulance k pěti lidem v Londýně, kteří jsou kriticky zranění a v nebezpečí života. Včera bylo v jednom místě několik pacientů, kteří potřebovali podobně závažný zásah od našeho týmu, takže to samozřejmě byla výjimečná situace,“ přibližuje průběh westminsterského zásahu.

Londýnská letecká záchranka je s ohledem na hustý provoz pro zásahy u těch nejtěžších případů určená. Metropole má navíc zkušenost s teroristickými útoky v roce 2005, a záchranáři reakci na podobné události pravidelně trénují. Petrová proto podotýká, že všichni počítají s tím, že k teroristickému útoku může dojít. A že Brity s ohledem na útoky v Bruselu nebo Paříži vlastně ani neudivuje, že se nyní stal dějištěm neštěstí Londýn.

„Nedá se to označit za překvapení. Kdybyste se kohokoliv v Londýně zeptali, tak vám nejspíš řekne, že to byla, z jeho osobního pohledu, otázka času,“ uvádí Petrová. O podobně stoickém - a chtělo by se dodat „typicky britském“ – přístupu hovoří také Jan Václav Nedvídek, český student na elitní oxfordské koleji Christ Church, ze které vzešlo třináct britských premiérů.

Nedvídek: Nejvíc mě šokoval klid

Nedvídek v Anglii studuje právo a živí se jako advokátní koncipient, někteří jeho spolužáci pracují přímo v parlamentu, a mladý Čech s nimi byl v kontaktu krátce po útoku. „Kamarádi mi psali zrovna ve chvíli, kdy je evakuovali společně se členy Sněmovny lordů podzemními tunely do Westminsterského opatství,“ líčí. „Ze všeho nejvíc mě ve finále šokoval jejich klid.“

Útok podle něj dlouhodobě Británii nijak nezmění, což ostatně ve středu prohlásila i toryovská premiérka Theresa Mayová. Ve čtvrtek jako obvykle zasedl parlament a úroveň varování před hrozbou terorismu (čtvrtý z pěti stupňů) se nezvyšuje.

V Praze si Češi oběti útoku připomněli na britských trzích, které ambasáda Spojeného království pořádala ve čtvrtek odpoledne na Malostranském náměstí. Britská velvyslankyně Jan Thompsonová se na nich vyjádřila podobně jako ministerská předsedkyně, když řekla, že teroristi nemůžou násilím porazit hodnoty, za kterými Británie stojí.

„V Londýně se odehrál velmi závažný teroristický útok. Myslím na ty, kteří tam zahynuli, na zraněné i jejich rodiny a přátele. Byl to útok v srdci hlavního města, kde se setkávají lidé všech národností, všech vyznání a všech kultur. A byl to také útok na parlament,“ řekla a poděkovala lidem v Česku i českým úřadům za solidaritu. 

Britský parlament patří k nejstřeženějším objektům v království. Po celém obvodu je obehnaný vysokým železným plotem a chrání ho také speciální bariéra proti automobilům. Okolí monitorují posílené policejní hlídky, vchody hlídá ozbrojená stráž a vstup je možný pouze s osobní čipovou kartou na PIN. Areál je navíc pod nepřetržitou kontrolou kamer, které jsou propojené s alarmem a bezpečnostními systémy, jež v případě nebezpečí uzavřou sály.

Vstup do českého parlamentu je jištěný obdobně a prohlídku musí absolvovat každý návštěvník Senátu i sněmovny. Všechny objekty také nepřetržitě střeží ochranná policejní služba. Jištění zdí ale není možné, protože instituce sídlí v palácích historického centra Prahy. Do každé z budov se dá dostat přímo z ulice a volně kolem nich můžou jezdit i auta. Poslanci ale uvažují, že by provoz třeba tady ve Sněmovní ulici v době některých jednání omezili.

Britský parlament
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters