Na obědy pro děti z chudých rodin jdou další miliony. Školákům se lepší prospěch i docházka

Díky dárcům chodí na obědy už 10 tisíc dětí (zdroj: ČT24)

Školní oběd si díky dárcům může v Česku dopřát už deset tisíc dětí. Pomáhají kraje, školy i neziskové organizace. Zřejmě ještě větší je ale stále počet rodin, které na stravování svých potomků v jídelně nemají peníze. Ministerstva školství a práce proto vyčlenila na jejich podporu další desítky milionů korun.

V hmotné nouzi je v Česku až 78 tisíc dětí. Stát chce nabídnout pomoc i dalším, a zjednodušuje proto pravidla. Ministerstva také víc spolupracují s neziskovými organizacemi. Počet školáků, kteří mohou chodit na obědy, se díky tomu každým rokem zvyšuje.

Ministerstvo školství letos na obědy vyčlenilo dalších 30 milionů korun. Peníze se dostanou přímo k dětem přes tři osvědčené neziskové organizace. Aby nedošlo ke zneužití prostředků, nedostává příspěvek rodina, ale přímo škola.

„Pomoc je poskytována přímo prostřednictvím základních škol na základě darovací smlouvy tak, aby se obědy dostaly opravdu k dětem, nezkomplikovalo to ještě více situaci jejich rodičů a pomoc nemohla být zneužita… Děti mají uhrazeny obědy až do konce školního roku,“ uvádí na svém webu organizace Women for Women.

Ministerstvo práce rozdělí 35 milionů

Školní obědy plánuje dál podporovat i ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému se podařilo na tyto účely získat peníze z evropských fondů. V nejbližších dnech resort vyhlásí dotační výzvu za 35 milionů korun, o které mohou zažádat kraje.

„Aktuálně jednáme s dalšími třemi kraji o zapojení do nové výzvy. Máme dobrou spolupráci s Plzeňským, Královéhradeckým a Karlovarským krajem,“ uvedl náměstek ministryně pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera.

Že mají obědy pro školáky smysl, je vidět přímo na dětech. Lepší se jim prospěch, chování a hlavně docházka. „V prvním roce, když je dítě podporované v programu, zvedne se o deset procent,“ uvedl výkonný ředitel nadace Drab Foundation Andrew Stemberg.