Lidovci souhlasí se společnou koalicí, se Starosty půjdou do voleb

Lidovci půjdou do voleb se Starosty (zdroj: ČT24)

Lidovci půjdou do voleb v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Delegáti celostátního sněmu KDU-ČSL to schválili v tajném hlasování, pro koalici se vyslovilo 39 delegátů, naopak 31 z nich bylo proti. Předsednictvo STAN schválilo dohodu o volební koalici s KDU-ČSL už v sobotu po obědě, uvedl to předseda Starostů Petr Gazdík. Příští týden ještě musí dohodu potvrdit celostátní sněm hnutí.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil hlasování delegátů lidovecké konference za velmi významný krok. „Rozhodli jsme, že chceme společně se starosty vytvořit předvolební koalici a v této koalici se ucházet o přízeň těch 30 procent voličů, kteří nechtějí ani pravicový liberalismus, nechtějí ani levici, nechtějí ani nestandardní populisty,“ uvedl.

Lidovci se Starosty podle Bělobrádka nabízejí proevropskou, konstruktivní a stabilní alternativu. Díky této spolupráci by podle něj mohl v Česku vzniknout model podle vzoru německé konzervativní unie CDU/CSU, což jsou dvě samostatné strany, které ve velkých volbách kandidují spolu. Bělobrádek uvedl, že to je model, který tady chybí. 

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty,“ uvedl na brífinku po jednání v Lipnici Gazdík. Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo. Podle Gazdíka si obě strany ujasnily parametry případné dohody a STAN s nimi souhlasí. 

Hned po sobotním společném jednání se sešla celostátní konference lidovců, čili nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy, která o výsledku jednání z Lipnice diskutovala. Nakonec prošla společná koalice těsnou většinou.  

Podle senátora a současného jediného lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka značí těsné schválení polarizaci strany. Sám volební koalici podporuje, k postupu předsednictva je ale kritický a uvítal by od něj větší aktivitu.

„Máme v ruce návrh koaliční smlouvy a se základními parametry jsme vyslovili dneska souhlas,“ uvedl po hlasování předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Dokument obsahuje i návrh lídrů za jednotlivé subjekty a finanční vyrovnání. 

Šéf lidovců zdůrazňoval, že má KDU-ČSL se STAN společný pohled na většinu věcí i základní hodnoty. Možnost, že by lidovci mohli od dohody s hnutím STAN odstoupit, je podle názoru Bělobrádka v rovině teorie. Víkendové jednání podle něj ukázalo možnost dlouhodobější spolupráce mezi lidovci a Starosty. 

Příští týden pak bude o dohodě s lidovci jednat ještě celostátní sněm STAN. „Já navrhnu sněmu, abychom ty parametry takto schválili,“ dodal Gazdík. 

Koalice bude potřebovat alespoň 10 procent hlasů

Obě uskupení spolu jednají o možné volební spolupráci od prosince loňského roku. Strany už se dříve dohodly na tom, že pokud půjdou do voleb společně, půjde o kandidaturu v koalici, která by pro vstup do sněmovny potřebovala deset procent hlasů, čili jednou tolik, než je běžná pětiprocentní klauzule. 

Tato pravidla platí od roku 2001, kdy prošla novela volebního zákona. Od jejich přijetí se do sněmovny dostala pouze jedna koalice: KDU-ČSL a US-DEU, která v roce 2002 získala 14,27 procenta hlasů.

Zleva místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek, první místopředseda Marian Jurečka, předseda Pavel Bělobrádek a místopředsedkyně Zuzana Roithová
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Roithová: Míříme výš, máme ambici na 15 procent

Podle místopředsedkyně lidovců Zuzany Roithové jsou ale obavy, zda se koalici podaří ve volbách překonat desetiprocentní hranici, liché. Lidovci prý mají ambici ve volební koalici s hnutím STAN získat alespoň 15 procent voličských hlasů.

Roithová uvedla, že po sečtení hlasů v posledních sněmovních volbách a určitých propočtech hlasů z krajských voleb mohou oba subjekty dohromady počítat s půl milionem voličských hlasů. „I to samo o sobě stačí bohatě na překročení té desetiprocentní hranice. My ale míříme výš,“ dodala místopředsedkyně lidovců po jednání v Jihlavě.  

Podobně mluvil v pátečních Událostech, komentářích i Jiří Čunek. Pokud se prý dobře povede předvolební kampaň a obě uskupení se nebudou v koalici hádat, pak můžou ve volbách získat okolo 15 procent hlasů.  

Uložit