Novela o sociálních službách se do voleb možná nestihne. Výhrady mají ministerstva, kraje i ombudsmanka

Vláda v pondělí neprojednala původně plánovanou novelu o sociálních službách. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) se ministerstvo financí nechce zavázat k pevně stanoveným sumám určeným na sociální služby, o věci tak ještě bude jednat koaliční rada. Výhrady k zákonu má ovšem dalších sedm resortů, polovina krajů i ombudsmanka. Není tak jisté, zda se podaří najít shodu do voleb.

„Ministerstvo financí zásadně nechce, aby nějaké minimum výdajů na sociální služby byl mandatorní výdaj, to znamená, že vláda by rozhodla, že pro nějaký počet let by nějaká suma byla automaticky ve státním rozpočtu určena na sociální služby,“ uvedla Marksová.

Sama má návrh za naprosto legitimní, protože poskytovatelé služeb by měli mít jistý výhled pro hospodaření. Podle ministerstva práce zvýší jistota pravidelného příjmu jistotu financování a stabilitu systému.

Už v letošním roce umožnila změna pravidel ministerstva financí, že dostanou poskytovatelé sociálních služeb peníze na letošek dřív. Zatímco v minulosti dostávali státní peníze na svůj chod až na jaře – a čtvrtletní finanční výpadek tak museli pokrývat například úvěry – nyní ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělilo potřebných devět miliard už v lednu.  

Ministryně Marksová: Velice by mě mrzelo, kdyby tato novela neprošla (zdroj: ČT24)

Podle Sobotky má zákon šanci jen do konce března

Vůči novele zákona má ovšem zásadní připomínky osm ministrů, úřad vlády, Praha a sedm krajů, ombudsmanka i zaměstnavatelé. Ministerstvu financí vadí již zmiňovaný růst výdajů. Ostatní mají výhrady k zařazení péče o ohrožené děti, jako jsou třeba klokánky, mezi sociální služby či k zavedení paliativní a pastorační služby.

Pokud se autorům návrhu nepodaří vyjednat podporu, je pravděpodobné, že ho sněmovna nestihne projednat do říjnových voleb. Za poslední termín pro projednání legislativních návrhů ve vládě označil premiér Bohuslav Sobotka konec března.

  • Mezi sociální služby by se nově mohly zařadit paliativní péče a také klokánky a podobná zařízení. Zařízení pro pomoc dětem by měla podle novely být financována podle počtu lůžek.
  • Změnit by se měla pravidla registrací služeb. Do zařízení, kde by kontrola zjistila vážná pochybení a porušování práv klientů, by ministerstvo práce mohlo dosadit svého nuceného správce.
  • Upravit se má i vzdělávání sociálních pracovníků.
  • Novela zahrnuje také zvýšení příspěvku na péči pro lidi, kteří se bez pomoci neobejdou. (U nejvyššího příspěvku se počítá s růstem o šest tisíc korun na 19 200 Kč.)
  • Návrh počítá také s tím, že rodiče, jimž se narodí trojčata či čtyřčata, by mohli mít nárok na bezplatnou pečovatelku.