Zachraňují životy i majetek. Na lepší techniku a vybavení mohou dosáhnout s evropskými penězi

Události: Evropské peníze pro záchranáře (zdroj: ČT24)

Záchranáři, policisté či hasiči, včetně těch dobrovolných, mohou už od tohoto týdne žádat o dotace z evropských fondů, celkem až o 475 milionů korun. Peníze rozděluje ministerstvo pro místní rozvoj. Složky integrovaného záchranného systému je mohou využít například na přestavbu svých základen nebo si za ně pořídit novou techniku.

Hasiči vstupují tam, odkud ostatní utíkají. Do nebezpečných míst se dostávají pravidelně a díky moderní technice je riziko o něco menší.

Loni tak mohli karlovarští hasiči využít při požáru truhlárny v Nejdku speciální hasicí zařízení Kobra. Paprsek vody pod velkým tlakem zvládne prorazit díru ve stěnách nebo na střeše. Díky tomu mohou hasičí zasahovat z venkovního prostředí a snižuje se nutnost vstupovat dovnitř. 

Bude na garáž?

Lepší vybavení by se hodilo i dobrovolným hasičům. Ti dobrovolní z Křesetic pamatují například jeden z největších požárů pneumatik v Česku, k němuž došlo před pěti lety v Koudelově u Čáslavi. Na starost měli tehdy hlavně doplňování vody. 

Většinou jsou už sice v důchodu, ale k zásahům stále jezdí - s profesionály zhruba šestkrát do roka. Po vyhlášení požáru vyjíždějí tak za 10 až 15 minut. Loni jim obec pořídila ještě cisternu, dvě auta se už ale do zbrojnice nevejdou. Za dotaci by proto chtěli postavit garážové stání. 

I s dalšími plánovanými úpravami by to mělo stát kolem dvou milionů. Spoléhají na to, že dostanou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj. S projektem může starostce pomoct jedna z takzvaných místních akčních skupin.

  • V Česku je 241 profesionálních hasičských stanic. Na směnách se v nich střídá přes šest a půl tisíce hasičů.
  • Dobrovolných hasičů je skoro 350 tisíc v téměř osmi tisících sborech. Ve svých řadách mají bezmála 50 tisíc dětí.
  • Proto dostávají i dotace z ministerstva školství. Předloni to bylo téměř 27 milionů. Ministerstvo vnitra jim pak poslalo 8 milionů. Na činnost sborů ale přispívají i sami členové a také kraje, obce a sponzoři.

Kvalitní vybavení potřebují hasiči nejen kvůli přírodním katastrofám nebo velkým požárům, ale k běžným zásahů. Třeba v sobotu museli likvidovat dvousetmetrovou ropnou skvrnu na Vltavě. 

Hasiči
Zdroj: ČT24

Na každý ze zásahů potřebují jiné vybavení a to by mohli díky novému dotačnímu programu získat. Kromě cisteren, žebříků nebo termokamer budou moci hasiči žádat třeba i o peníze na pořízení evakuačních aut či stanů. Na jeden projekt můžou získat až 99 milionů korun. Žádat o peníze bude možné ještě pět let.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) očekává o dotace velký zájem. Je také připravena na podporu Hasičského záchranného sboru ČR převést peníze z těch oblastí Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), kde prostředky tolik nečerpají. 

Uložit