Páleník z kauzy Nečasové čelí dalšímu obvinění. Kvůli správě hmotných rezerv

Policie vyčíslila škodu na více než 230 milionů (zdroj: ČT24)

Policie obvinila generálporučíka Ondreje Páleníka v souvislosti s jeho působením v čele Správy státních hmotných rezerv (SSHR). Spolu s ním je stíhán ještě další člověk. Podle správy se na Páleníka obvinění sneslo kvůli uzavřeným smlouvám na pronájem nádrže v Nelahozevsi, kde stát platí čtyři miliony korun měsíčně. Sám bývalý ředitel SSHR vinu odmítá.

„V podstatě mi vyčítají, že jsem schválil smlouvu, která podle názoru policie nebyla úplně v pořádku. Já na to říkám, že jsem měl vyjádření všech odborných orgánů, které mi ji doporučily. Neumím si představit, jakým způsobem bych já jako nový předseda mohl zjistit, že ta smlouva v pořádku není,“ řekl České televizi sám Páleník.

Zneužití pravomoci, tvrdí státní zástupce

Policie v obvinění vyčíslila škodu na více než 230 milionů korun a spolu s Páleníkem obvinila i jeho tehdejšího zástupce Tomáše Perutku. Za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí oběma až 12 let vězení, uvedl státní zástupce Tomáš Minx. Podle něj manažeři „nehospodárně nakládali s majetkem České republiky“.

Páleník vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014, na nevýhodně uzavřené smlouvy si dříve stěžoval jeho nástupce ve funkci Pavel Švagr. Podal trestní oznámení v případu společnosti Viktoriagruppe, jejíž insolvence zablokovala miliony litrů nafty uskladněné v německých zásobnících firmy.

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží například zásobu ropy, leteckého petroleje, potravin či léků.

Páleník byl před působením v SSHR ředitelem Vojenského zpravodajství, které podle policie nechalo nezákonně sledovat bývalou manželku expremiéra Petra Nečase. Čelí kvůli tomu obžalobě spolu s dalšími dvěma zpravodajci a bývalou šéfkou premiérova kabinetu Janou Nečasovou (dříve Nagyovou).