Kysela: Osobní důvody nemohou překážet prezidentovi ve jmenování ministra

Kysela: Ministrem nemůže být nikdo jiný, než koho předseda vlády navrhne (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman musí vyhovět premiérovi Bohuslavu Sobotkovi v návrhu na odvolání ministra Jana Mládka (oba ČSSD) v řádu několika dní. Velí tak Ústava České republiky. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl ústavní právník z Karlovy Univerzity Jan Kysela. O něco volnější je podle něj Ústava v otázce jmenování premiérova kandidáta. Prezident nemusí povinně jmenovat každého, Kysela ale zdůraznil, že ministrem nemůže být někdo, koho nenavrhne premiér.

„Ministrem rozhodně nemůže být nikdo jiný, než koho předseda vlády navrhne. Ale nedá se stoprocentně říci, že kohokoli, koho předseda vlády navrhne, musí prezident republiky jmenovat,“ řekl v České televizi Jan Kysela. Podle něj se pak lze přít o to, jaké může mít hlava státu důvody k tomu, aby premiérův návrh odmítla.

Osobní důvody nemohou překážet jmenování nového ministra

Podle Kyselova mínění mohou být důvody primárně právní. „To znamená, že existuje-li nějaká právní překážka, proč by někdo nemohl být členem vlády, pak jde o ten důvod, proč by měl prezident odepřít jmenování,“ uvedl ústavní právník.

Ihned poté, co Sobotka oznámil záměr odvolat Jana Mládka, se vyrojily spekulace, že do křesla ministra průmyslu a obchodu usedne dosavadní státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru ihned zveřejnil hned několik příspěvků, v nichž třeba uvádí, že Prouza má blízko k neziskovým organizacím, které účelově útočí na Miloše Zemana.

Že by se takové důvody mohly odrazit v případné neochotě prezidenta jmenovat Tomáše Prouzu, pokud ho premiér navrhne, si Jan Kysela neumí představit. „To, že má někdo pocit, že se někdo jiný o někom nepěkně vyjadřoval na Facebooku, nebo se stýká s nehezkými lidmi z neziskových organizací, tak to není ani racionální politika, ani nejde o důvody právní. To jsou důvody ryze osobní, a ty musejí být mezi profesionálními ústavními činiteli zcela irelevantní,“ prohlásil.

Osobní antipatie totiž podle jeho slov nemohou být překážkou tomu, že by spolu ústavní činitelé nejednali. „Kdyby tomu tak bylo, pak bude ústavní systém výrazným způsobem paralyzován, protože v politice je velká spousta lidí, kteří se vzájemně nemají rádi, ale musejí od toho odhlížet. Proto jsou profesionály,“ tvrdí Kysela.

Mládka Zeman musí odvolat v řádu dní

„Prezident republiky ho nemůže neodvolat, a jediné, co má k dispozici, je, řekněme, nějaká krátká časová lhůta, během níž k tomu aktu dojde. Každopádně tato časová lhůta by neměla být delší než několik málo dní,“ popsal postup, ke kterému prezidenta zavazuje Ústava.

V požadavku Miloše Zemana vyslechnout si od Sobotky důvody k Mládkovu odvolání nevidí potíž. „Musíme si uvědomit, že ústavní orgány se pohybují ve sféře politiky. Takže to, že prezident republiky jako hlava státu chce znát důvody, které vedou předsedu vlády k odvolání, asi nemůže v nikom vzbuzovat nějaké pochybnosti. Nemělo by to být nicméně založeno na tom, že musí předseda vlády prezidenta přesvědčit,“ přiblížil.