Senátní novela ohrožuje existenci národních parků, varují jejich ředitelé

Brabec: Senátní protinávrh je vůči národním parkům likvidační (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jednal s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) o národních parcích. I po schůzce je Zemanovi bližší senátní verze zákona, zřejmě ji přijde podpořit za týden do Poslanecké sněmovny. Ministr by naopak chtěl, aby byl zákon přijat v podobě, v níž ji odsouhlasili členové dolní komory Parlamentu. K tomu vyzvali i ředitelé národních parků.

V senátní verzi je ochrana přírody v národních parcích na stejné úrovni jako udržitelný rozvoj samospráv nebo turistika. Podle Brabce je lepší sněmovní verze, kde se další účely parku podporují jenom v případě, že nejsou v rozporu s ochranou přírody.

„Senátní verze by byla opravdu velmi komplikující až zničující pro národní parky. Zaváděla by výrazný právní chaos,“ dodal ministr po jednání se Zemanem.

Úplně stejným účelem národního parku jako ochrana přírody je podle senátního návrhu zajištění udržitelného rozvoje samosprávných územních celků. Neumím si ani představit, jak by to měl národní park zajistit. Na stejné úrovni jako ochranu té nejcennější přírody, kterou vůbec v republice máme, by měl zajišťovat třeba turistiku nebo rekreaci.
Richard Brabec

Ministr nehodlá zákon stahovat z jednání sněmovny. Věří, že najde dostatek poslanců na podporu sněmovní verze i přes možný prezidentský apel na plénu sněmovny. Prezident se podle Brabce nechal již dříve slyšet, že by poslaneckou verzi zákona vetoval.

Ředitelé parků lobbují za sněmovní verzi

Senátní verzi zkritizovali i ředitelé národních parků. Podle nich tento návrh pravidel pro všechny čtyři národní parky ohrožuje existenci národních parků a právní situaci v ochraně národních parků by vrátil o 30 let zpátky.

„Národní parky zaujímají prostor pouhého 1,5 % území naší země. Tady chráníme to nejcennější, co v naší přírodě zbývá. Senátní verze novely bohužel narušuje samotnou podstatu pojmu národní park, když navrhuje z nich udělat jakési regionální rozvojové agentury. Všude na světě je ale primárním cílem existence národního parku ochrana přírody a jejích přirozených procesů,“ varuje ředitel Správy Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Národní parky v Česku
Zdroj: ČT24

„My chceme vést opravdové národní parky a spolu s kolegy na jejich správách pečovat o přírodu tak, jako se pečuje o nejcennější kulturní památky. Na Řípu taky přece nepostavíme bobovou dráhu, protože je to teď víc in než románské rotundy,“ vysvětlil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený, který spolu s ostatními řediteli dopisem apeloval na poslance, aby schválili poslaneckou verzi zákona.

Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podle prezidenta senátní verze lépe chrání zájmy šumavských obcí.

Ministr tvrdí, že senátní norma obsahuje formální i věcné chyby. Některé návrhy Senátu jsou naopak podle Brabce přínosné, dokáže si představit následnou debatu po schválení novely. Mohlo by tak následně dojít k další revizi zákona. „V budoucnu bude příležitost, jak je tam dostat,“ poznamenal ministr.

Události, komentáře a spor o národní parky (zdroj: ČT24)

Pro sněmovní verzi se v minulých dnech vyslovila i platforma Vědci pro Šumavu. Výzvu platformy poslancům, aby při hlasování podpořili sněmovní verzi, podepsaly stovky českých vědců a zástupců vysokých škol, několik vědeckých ústavů a odborných společností i čtveřice bývalých ministrů životního prostředí.

Ke kritikům senátních úprav se připojil i poradní odbor pro životní prostředí Českobratrské církve evangelické. Senátní změny novely znepokojily i vědce z Učené společnosti. Pod petici za dobrý zákon o Šumavě se již dříve podepsalo skoro 63 tisíc lidí.

  • O konečné podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která mění pravidla fungování národních parků, bude sněmovna hlasovat v úterý 21. února.