Chvojka zrušil projekt HateFree Culture. Ocitl se ve slepé uličce, tvrdí

Projekt HateFree Culture, který bojoval proti projevům rasismu ve společnosti, v dubnu skončí. Ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka (ČSSD) rozhodl, že jeho činnost neprodlouží. Informoval o tom časopis Týden. Chvojkův předchůdce Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že zrušení projektu, u jehož zrodu stál, nepovažuje za rozumné.

Kampaň HateFree Culture byla spuštěna v listopadu 2014 a z 80 procent ji hradily norské fondy. Zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích, později pod její hlavičkou vznikaly další aktivity. Například udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na jeho etnickou či jinou příslušnost.

Ministr Chvojka podle Týdne neplánuje prodloužení projektu, i když o to představitelé iniciativy měli zájem. „Od počátku jsem to vnímal jako časově omezený projekt, který by neměl přerůst do trvalé agendy Agentury pro sociální začleňování,“ řekl ministr Týdnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kampaň se podle ministra pro lidská práva dostala do slepé uličky. „Nejvíce pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ doplnil.

Reagoval tak na informace deníku Mladá fronta DNES, že někdejší šéf projektu Nikola Křístek zároveň působí ve sdružení AISIS, které jako jediný uchazeč získalo veřejné zakázky za pět milionů korun. „Jeho dvojí angažmá mne velmi nepříjemně překvapilo. Myslím, že takto postupovat nelze,“ poznamenal Chvojka.

Chvojka ubezpečil, že boj proti násilí z nenávisti a podpora překonávání předsudků a stereotypů je mu sympatická. „Upřímně ale říkám, že si nejsem jist celkovým výsledkem HateFree Culture, protože ho považuji za velmi těžko měřitelný,“ řekl. Vyhodnocení kampaně si chce „velmi podrobně prostudovat“.

Dienstbier by pokračoval

Bývalý ministr pro lidská práva Dienstbier, který byl u zrodu kampaně, s jejím koncem nesouhlasí. „Ve smlouvě bych pokračoval, pokud by bylo možné ji prodloužit. V současné napjaté době považuji projekt za prospěšný, protože vysvětloval a uváděl na pravou míru hoaxy, nepravdy a škodlivé stereotypy, jež se šíří veřejným prostorem,“ uvedl sociálnědemokratický exministr.