Šéf nového úřadu: Nebudu-li mít kolegy do měsíce, může to být pro kontrolu stran problém

Devadesátka ČT24: Nový úřad pro kontrolu hospodaření politických stran na rozjezd stále čeká (zdroj: ČT24)

Budeme přísní ke všem bez rozdílu, slibuje Vojtěch Weis, šéf nového úřadu, který má hlídat financování politických stran a kampaní. Podle něj je nutné, aby měl do měsíce už do úřadu jmenované další čtyři kolegy, které navrhují instituce a vybírá prezident Miloš Zeman. Pokud se to nestihne, byl by to podle Weise problém, protože úřad by měl již fungovat při kampani před sněmovními volbami.

  • Instituce má mít deset zaměstnanců, kteří budou muset vzejít z výběrového řízení podle zákona o státní službě. Podle ministerstva vnitra potrvá dva až tři měsíce.
  • Kromě kontrol stranického financování bude mít úřad na starosti také dohled nad financováním předvolebních kampaní a dodržování limitů. Za provinění bude moci udělovat sankce až do dvou milionů korun. 
  • Podle novely o politických stranách bude úřad sídlit v Brně, kde konkrétně, ale není jasné. Ve hře je mimo jiné budova zdravotního ústavu v Gorkého ulici nedaleko Obilního trhu.
  • V prvním roce má úřad hospodařit s rozpočtem kolem 20 milionů korun, v příštích letech by měly být jeho náklady o pět milionů korun ročně nižší. Mzdy kontrolorů úřadu by měly stát 4,6 milionu korun ročně, mzdy pracovníků kolem tří milionů korun ročně.

„V současnosti pracujeme na spuštění úřadu. Pakliže bych neměl do měsíce jmenované kolegy do úřadu, mohl by to být problém,“ uvedl předseda nově vzniklého úřadu. Podle jeho slov musí úřad fungovat už před podzimními sněmovními volbami. Považuje to za nezbytné, aby mohla probíhat reálná kontrolní činnost při předvolebních kampaních politických subjektů.

Weis má za to, že úřad může po určitou dobu fungovat i v personálně okleštěné verzi. Musí už ale mít zaměstnance, kteří budou reálně provádět kontrolní činnost. Předsedu Weise musí v další fázi doplnit čtyři členové vedení úřadu, které vybírá prezident Miloš Zeman z navržených kandidátů. Navrhuje je prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, sněmovna a jednotliví senátoři.

Čeká se na čtvrté jméno

Prezident Zeman už potvrdil tři jména, na to poslední se stále čeká. Vybraní byli brněnský právník a politolog Tomáš Hudeček, exposlanec ODS a bývalý radní Boskovic František Sivera a politolog a sociolog Jiří Navrátil. Jmenování všech členů vedení úřadu musí ještě schválit premiér Bohuslav Sobotka.

Nelíbí se mi moc zdržení při volbě, ani zákulisní dohody, které při ní probíhaly. Nevím ani, že by se vybraní kolegové tématu věnovali, ale třeba překvapí. Doufám, že budou držet svou nestrannost a že se opřou o lidi, kteří se financování politických stran intenzivně věnovali třeba akademicky a vidí do střev a útrob tohoto financování.
David Ondráčka
ředitel Transparency International ČR

Úřad má mít celkem 12 zaměstnanců a pro rok 2017 má vyčleněný rozpočet kolem 20 milionů korun. V dalších letech pak bude rozpočet o 5 milionů korun nižší. Sídlit bude nový úřad v brněnské ulici Gorkého.

  • Dosud měl hospodaření politických stran na starosti sněmovní kontrolní výbor. Jeho pravomoci ale byly omezené prakticky jen na kontrolu každoroční finanční zprávy. To nyní bude spadat do hlavní agendy nového úřadu, který se ho ujme od dubna 2018. To je termín, do kterého strany zprávy za rok 2017 musí odevzdat.