Ptačí chřipka se šíří Českem. Další ohnisko objevili veterináři v Ostravě

Veterináři potvrdili v Ostravě už dvanácté ohnisko ptačí chřipky v Česku. „Chov o dvaceti ptácích musí být vyhuben,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. V Moravskoslezském kraji ohnisko zatím nebylo, byly tam ale zaznamenány úhyny volně žijících ptáků. Zároveň veterináři potvrdili chřipku u další volně žijící labutě v Opavě a ve Veselí nad Lužnicí.

„V sobotu ve večerních hodinách potvrdily laboratorní výsledky výskyt ptačí chřipky H5 v dalším malochovu, tentokrát v Ostravě-Svinově v Moravskoslezském kraji,“ řekl Petr Pejchal.

Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Čtyři ohniska jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém a Libereckém kraji. Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském a Královéhradeckém kraji.

Dosud vybito dvacet tisíc ptáků

Naprostá většina ohnisek byla nalezena v malochovech. Výjimkou byl velkochov v Řitovízi u Blatné na Strakonicku, kam se virus zřejmě dostal z podestýlkové slámy, kterou asi kontaminovaly divoké kachny. Firma přišla vybitím šesti a půl tisíce kachen přibližně o dvacet tun masa. Celkem již v Česku bylo vybito zhruba dvacet tisíc ptáků.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.