Plukovník Vranský připomněl, co si prožil romský zpěvák Banga: Hrozí nám doba bez hodnot

Pavel Vranský a Radek Banga na vzpomínkovém setkání v Senátu (zdroj: ČT24)

Naše doba může podle plukovníka Pavla Vranského, letce a bojovníka od Tobruku, vejít do dějin jako období bez vizí, idejí, hodnot a životního smyslu. Ve svém proslovu na vzpomínkovém setkání, které se konalo v sídle Senátu k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, také varoval před politickou korektností. Kvůli ní podle něj dochází k překrucování dějin.

„Pamětníci této historické doby končí svou pozemskou pouť. Pro budoucí generaci se tyto, pro nás ještě živé, skutečnosti stanou stále vzdálenější epizodou,“ začal Vranský svůj projev. Proto je podle něj potřeba stále připomínat hrůzy druhé světové války.

Vranský sám bojoval na různých bojištích druhé světové války. Nacistům čelil v Itálii i jeho mladší bratr. Otec pracoval jako dělník ve válečném průmyslu ve Velké Británii. Matka druhou světovou válku nepřežila, zahynula v koncentračním táboře.

„Po návratu do vlasti jsem zůstal zde. I po změně režimu u mě byla myšlenka emigrace, ke které jsem měl řadu příležitostí, nepřijatelná,“ vzpomínal. „Měl jsem pocit, že bych zradil své šestileté úsilí o svobodu této země.“

Vranský také kritizoval současné politiky. „V dnešní politice se ujala zásada takzvané politické korektnosti. Pod tímto názvem se odmítá pravdivě a otevřeně označovat historii a různé společenské a ekonomické jevy,“ řekl. Jejím důsledkem je podle něj také překrucování dějin. „Svět má zapomenout na to, co označil Rudolf Vrba, který přežil útěk z Osvětimi, za největší loupežnou vraždu organizovanou většinou znacizovaného německého národa,“ dodal.

Elita populární hudby měla podle Vranského Bangu na Českém slavíkovi podpořit

Ve svém projevu charakterizoval i současnou společnost. „Naše doba může vejít do dějin jako období bez vizí, bez idejí, bez hodnot, bez životního smyslu,“ řekl. Jako příklad uvedl události při udílení cen Český slavík 2016. Zpěvák a skladatel romského původu Radek Banga tehdy opustil sál, ve kterém byly ceny předávány. Vyjádřil tak svůj nesouhlas s vystoupením skupiny Ortel, která je známá svými xenofobními texty a je spojována s krajní pravicí.

„Známý zpěvák Banga se na protest zvedl a odešel. Své důvody potom zveřejnil. Přitom elita populární hudby místo aby pana Bangu ocenila, zkritizovala jej. Tento pán si svým postojem vysloužil takové výlevy nenávisti, v nichž nechyběly nacistické pojmy a výhrůžky, které šly tak daleko, že potřeboval policejní ochranu,“ připomněl Vranský. Zdůraznil také, že se původci útoků na hudebníka odvolávali na svobodu slova.

Radek Banga: Co nás již tisíce let obohacuje, je odlišnost

Sám Radek Banga na vzpomínkovém setkání také vystoupil. „Někdy se zamýšlím, proč ve 21. století stále existují lidé, kteří jsou schopni vás nenávidět jen pro barvu vaší pleti či proto, že jste žid, muslim nebo homosexuál,“ uvedl ve svém projevu.

Holocaust Banga označil za hrozivý důsledek šíření nenávisti vůči jiným. Tento problém je podle něj stále aktuální. „Slýchávám tolik lidí říkat, že nechtějí multikulturní svět. Bohužel stále přibývají i politici a různá hnutí, jež šíří nenávist a ideologii světa, který bude chráněn ostnatým drátem či zdí a uvnitř budou jen ti stejní,“ řekl.

Tito lidé si podle Bangy neuvědomují, co tvrdí. Právě odlišnost lidí podle něj totiž napomáhá pokroku. „Tento svět nikdy nebyl jen černý a bílý. Co nás již tisíce let obohacuje, je odlišnost, nikoli stejnost. Navzájem se tolerovat a hledat to dobré, čím si můžeme navzájem prospět – to je jediná logická cesta, jak udržet svět bez války,“ konstatoval.