V Blatné zlikvidovali šest tisíc kachen. Nakazily se zřejmě z podestýlky

Veterináři likvidují chov kachen v Blatné (zdroj: ČT24)

Na Strakonicku museli odborníci utratit šest a půl tisíce kachen z farmy v Řitovízi u Blatné. Jde o první komerční chov v Česku, kde se potvrdila ptačí chřipka. Veterináři zvířata usmrtili oxidem uhličitým. Zlikvidovat museli i malochov v Turnově na Semilsku. Celkem už je v Česku jedenáct ohnisek nemoci.

Ohnisko ptačí chřipky v Řitovízi se našlo u společnosti Blatenská ryba. Likvidace ptáků začala po poledni a trvala až do odpoledních hodin. Do blízkosti Blatné se sjeli veterináři z Hradce Králové, Brna a Vyškova s kontejnery a lahvemi s oxidem uhličitým, který k utrácení ptáků používají. Na místě jim pomáhali i hasiči.

Kachny měly jít původně ve středu na porážku do Mirovic. Firma ale v úterý nahlásila úhyn desítek ptáků. Veterináři proto odebrali vzorky, které následně potvrdily ptačí chřipku. Společnost tak přišla přibližně o 20 tun masa. Tvrdí přitom, že veškerá přísná bezpečnostní opatření dodržovala. „Veškerá nařízení veterinářů jsme splnili. Byli tady i na kontrole,“ řekl ČT jednatel Blatenské ryby Jiří Bláha.

Kachny se zřejmě nakazily z podestýlky

Podle ředitele Jihočeské veterinární správy Františka Kouby se nákaza na místo dostala pravděpodobně od volně žijících ptáků. Chov je sice uzavřený, kachny se ale zřejmě nakazily z kontaminované podestýlky v hale: „Když dovezli balíky slámy, zřejmě je nechali chvíli venku nebo balík valili do haly. Nikdo si neuvědomil, že by tam mohl takto virus zanést.“     

Kouba: Kachny se zřejmě nakazily z kontaminované podestýlky (zdroj: ČT24)

Vzniklé škody zatím společnost nedokáže přesně vyčíslit. Půjde ale minimálně o 650 tisíc korun. Podle obchodního náměstka Blatenské ryby Václava Miloty jsou v místě navíc ještě další dva chovy, kde je přibližně 25 tisíc kachen, a také jedna líheň. „Je to pro nás velká rána z hlediska výroby. Teď je otázka, jaké budou výsledky odebraných vzorků od dalších našich kachen,“ dodal Milota. 

Komerční chovy musí od 10. ledna respektovat nařízení Státní veterinární správy, podle kterého musí být ptáci uzavření a izolovaní od jakékoli jiné zvěře. Zaměstnanci potom procházejí dezinfekcí. Podle Kouby je to ale u některých polodivokých chovů problém. V Řitovízi jsou například kachny ve zbylých dvou chovech zavřené v halách, které se ale špatně odvětrávají a množí se v nich čpavek. Brzy proto bude nutné haly vyvětrat.

Ptačí chřipka je i v Libereckém kraji

Blatná ale není jediné místo, kam veterináři ve čtvrtek zamířili. Chřipka se objevila i v Turnově. V chovu veterináři museli utratit 57 opeřenců – tři perličky, 25 slepic, pět kachen, tři husy a dva bažanty. Zlikvidovat bylo třeba i 15 holubů, které usmrtil sám chovatel. „Žádné velké chovy v oblasti nejsou,“ dodal ředitel liberecké krajské veterinární správy Roman Šebesta.

V Turnově už vzniklo tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo kolem nově zjištěného ohniska. Chovu ptáků v liberecké zoologické zahradě se opatření nedotknou.

Turnov je v rámci České republiky zatím nejsevernějším místem, kde se ptačí chřipka vyskytla. Dosavadní ohniska byla v jižních Čechách, na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském a Olomouckém kraji. Volně žijící opeřenci s ptačí chřipkou uhynuli například také v Praze a na Náchodsku.

Za zlikvidovaný chov může chovatel žádat náhradu od státu. Formuláře jsou ke stažení na internetových stránkách státní veterinární správy i ministerstva zemědělství. „Formulář si jen vyplní, vytisknou a pošlou na ministerstvo zemědělství,“ vysvětlil postup ředitel krajské veterinární správy. Požádat o náhradu je třeba do šesti týdnů od utracení.