Důstojně a mezi známými. Domovy pro seniory nabízejí odchod s doprovodem

V Česku žijí asi 2 miliony lidí, kterým je více než 65 let a během dekády jich přibude další půlmilion. Tou dobou mezi nimi bude přes 700 tisíc osmdesátiletých a starších. Právě zvyšující se věk populace otevírá i otázky týkající se smrti. Čím dál víc domovů pro seniory se tak začíná soustředit na to, jak lidi na samém konci života doprovodit.

Pracovnice litvínovských sociálních služeb Naděžda Basáková pomáhá lidem odejít ze života důstojně. „Naplňuje mě to, že člověk odchází z tohoto života spokojený,“ říká.

Službu klientům začal domov pro seniory v Litvínově nabízet před rokem, a to jen na zkoušku. Nyní se rozhodl pokračovat.

Jedním z dvaceti lidí, kteří loni odešli v litvínovském domově ze života s doprovodem, byl i manžel Anny Fiedlerové. Dalších 24 místních klientů si doprovod přeje, mezi nimi i ona. „Je lepší umřít mezi známými, než v úplně cizím prostředí,“ vypráví.

Události: Přechod mezi životem a smrtí (zdroj: ČT24)

V přímé péči pracuje v litvínovském domově přes šedesát lidí, jedna třetina z nich může doprovázet umírající. „Především musí umět komunikovat a aplikovat uvolňovací techniky,“ vyjmenovává požadavky na pracovníky s tímto zaměřením Magdaléna Hejlová z Profesního svazu sociálních pracovníků v sociálních službách.

Asociace poskytovatelů sociálních služeb loni otevřela první semináře zaměřené na pokojnou smrt. Vyškolila v nich přes 1700 lidí a další přibydou letos. Největší zájem je mezi domovy pro seniory a centry sociálních služeb.