Vyšetřovací komise k reorganizaci policie schválila závěrečnou zprávu

Členové vyšetřovací komise k policejní reorganizaci mají za sebou předposlední 15. jednání, na kterém schválili text závěrečné zprávy. Naposledy se sejdou koncem ledna, kdy chtějí probrat doprovodná usnesení: může jít například o změny některých předpisů nebo podněty k došetření některých věcí. Závěrečná zpráva má podle poslanců deset až 12 stran. Zveřejněna bude na webových stránkách sněmovny ve stejný den, kdy zazní před poslanci na plénu.

Členové komise se dušovali, že zpráva do médií neunikne dřív. Šéf komise Pavel Blažek (ODS) na brífinku uvedl, že existuje jen jedno vyhotovení, každá stránka je podepsaná členy komise a dokument je zamčen v trezoru.

Poslanci se shodli na tom, že žádné drama se na čtvrtečním jednání nekonalo, i když trvalo téměř pět hodin. „Určité spory o určité formulace byly, ale bez toho by to nešlo udělat,“ podotkl Blažek. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) doplnil, že ani jednou nemuseli přistoupit k silovému řešení, že by se přehlasovávali. „Vždy to byl konsenzus,“ zdůraznil Korte.

Podle Jana Bartoška (KDU-ČSL) je důležité, že všichni členové komise mají pocit, že je zpráva vyvážená a objektivní. „To je pro nás důležité i kvůli tomu, že to budeme obhajovat před kolegy,“ řekl Bartošek. Bohuslav Chalupa z hnutí ANO, které bylo ostře proti policejní reformě, řekl, že se komise snažila být maximálně objektivní a racionální.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. Kritizovali ji však i někteří žalobci. Komise se zabývá podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.

Kvůli koaliční roztržce pak vznikla zmíněná vyšetřovací komise, která začala pracovat 11. července. První výslechy svědků následovaly v srpnu: před poslanci promluvili mimo jiné šéf ÚOOZ Robert Šlachta, policejní prezident Tomáš Tuhý, ministr vnitra Milan Chovanec či šéf olomouckých žalobců Ivo Ištván.

Poslanci měli mít původně zprávu hotovou do konce října. Komise požádala o prodloužení termínu, protože potřebovala víc času na výslechy svědků. Delší lhůtu chtěla také kvůli vyhodnocení několika stovek stran písemných materiálů.