Většina lidí s roztroušenou sklerózou žije díky biologické léčbě běžný život

Události ČT: Registr eviduje přes 10 tisíc pacientů s biologickou léčbou RS (zdroj: ČT24)

Hranici deseti tisíc překročil počet pacientů s roztroušenou sklerózou, kteří získali nákladnou biologickou léčbu. S onemocněním se v Česku vypořádává odhadem 20 tisíc lidí. Mnozí z těch, kterým se biologické léčby dostalo, žijí aktivní život – 70 procent z nich pracuje na celý nebo částečný úvazek.

Demografická data o nemoci, informace o typu léčby a práceschopnosti lidí s touto chorobou poskytuje od roku 2013 registr ReMus, který zřizuje neziskový Nadační fond IMPULS ve spolupráci s odbornou společností. Ukazuje třeba, že více než polovina pacientů léčených biologickou léčbou nepobírá žádné sociální dávky.

Chronickým zánětem centrálního nervového systému onemocnělo v Česku už 20 tisíc lidí. Každý rok přibývá tisícovka nových pacientů, mezi nimi také děti. Podle epidemiologických průzkumů je nejvíc pacientů z Prahy, Středočeského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

Lékaři mají za to, že za vznikem nemoci stojí působení více faktorů zároveň. Spolu s genetickou dispozicí se na jejím rozvoji podílí současně i vlivy vnějšího prostředí, což by mohlo vysvětlovat zvýšený výskyt ve čtyřech zmíněných regionech, kde se stav životního prostředí řadí k nejhorším.

Chronické zánětlivé onemocnění Centrální nervové soustavy, které postihuje nejvíce lidi mladšího věku, se v současnosti nedá vyléčit. Díky vhodně nasazené léčbě v časném stadiu nemoci ji lze ale velmi výrazně zpomalit.

  • Roztroušenou sklerózou trpí na celém světě kolem dvou milionů lidí, v Česku až 20 tisíc lidí. Jejich počet s každým rokem narůstá.
  • V registru, kde se shromažďují data ze všech 15 specializovaných center v Česku, bylo ke konci roku 2016 evidováno 9044 pacientů, kteří mají biologickou léčbu, a zhruba dalších 2000 pacientů, kteří biologickou léčbu nemají.
  • Jde o vážné neurologické onemocnění mozku či míchy. Nejčastěji se projeví mezi 20. až 40. rokem věku, ženy jsou postiženy až třikrát častěji než muži (zřejmě jak vlivem hormonů, tak stresu v těhotenství či při porodu).
  • Chronické onemocnění je vyvolané poškozením obalů nervových vláken. Ovlivňuje schopnost nervových buněk v mozku a míše vzájemně komunikovat. Jako příčina onemocnění se předpokládá vliv virů, například lidského herpes viru, a autoimunitní poškození, tělo napadá vlastní imunita.
  • Pacienti při odpovídající léčbě dosahují prakticky stejné střední délky života jako ostatní obyvatelstvo, téměř 40 procent se dožije 70 let. Nejméně polovina úmrtí pacientů je v důsledku onemocnění, dalších asi 15 procent v důsledku sebevraždy. Většina pacientů ztratí před smrtí schopnost chodit, celých 90 procent ale je schopno chůze po deseti letech od počátku onemocnění a 75 procent po 15 letech.
  • Náklady zdravotních pojišťoven na léčbu nemocných s touto chorobou se mohly v roce 2016 blížit dvěma miliardám korun. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která má podle svého mluvčího Oldřicha Tichého mezi svými klienty přes 15 tisíc pacientů s roztroušenou sklerózou, loni vydala na jejich léčbu zhruba 1,7 miliardy korun. Většinu z toho, a to přes 1,5 miliardy korun, tvořily náklady na biologickou léčbu pro asi 6000 nemocných. Výdaje VZP na tyto účely dlouhodobě stoupají, v roce 2012 činily 991 milionů korun.