„Chceme být stranou naděje,“ říká Chovanec. ČSSD ho zachovala v čele plzeňské organizace

Ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec dál povede krajskou organizaci strany v Plzeňském kraji. Na čtvrté dvouleté období ho v sobotu zvolila krajská konference. Ještě ji čeká mimo jiné volba prvního místopředsedy krajské organizace.

Chovanec stojí v čele ČSSD v Plzeňském kraji od ledna 2011. V nynější volbě neměl žádného protikandidáta. V tajném hlasování ho podpořilo téměř 90 procent delegátů.

Chceme, aby sociální demokracie byla pro lidi stranou naděje. Dostali jsme punc strany dávek, ale to pravda není. Chceme být stranou naděje pro lidi, kteří chtějí a potřebují veřejné služby, bezplatné zdravotnictví, veřejnou dopravu, kteří potřebují stát v okamžicích, kdy je jim zle - a to je naše politika.
Milan Chovanec

Delegáti zároveň podpořili premiéra Bohuslava Sobotku, aby na celostátním sjezdu strany obhajoval post předsedy sociální demokracie. Kromě Sobotky nominovali Chovance na post statutárního místopředsedy strany. Také Sobotka uvedl, že Chovance na této pozici podporuje.

Sobotka: Chtěl bych soudržné vedení

„Bez ohledu na to, kdo bude do vedení strany zvolen, bych chtěl, aby po sjezdu měla ČSSD soudržné vedení, které bude držet pohromadě, bude mít tah na branku,“  přeje si premiér. Delegátům připomněl, že stranu mimořádně důležitý rok: parlamentní volby rozhodnou o budoucnosti ČSSD i České republiky.

Krajská konference ještě zvolila prvního místopředsedu krajské organizace. Funkci obhájil radní Plzeňského kraje Zdeněk Honz. Zbývajících šest krajských místopředsedů za jednotlivé okresy sociální demokraté zvolí dodatečně na jednání krajského výkonného výboru.

ČSSD v Plzeňském kraji má kolem tisícovky členů. Sociální demokraté obsadili také důležité posty hejtmana Plzeňského kraje a primátora Plzně.