Největší věznice v Česku se ještě přifoukla: I tak je ale přeplněná

O dalších 55 nových míst se zvýšila kapacita ve věznici v Plzni na Borech. K rozšíření došlo díky rekonstrukci prostor momentálně nevyužívané lůžkové části. Vedení věznice k tomuto kroku přistoupilo v rámci řešení přeplněnosti věznice. Jenže i tak je věznice, podobně jako další v Česku, přeplněná. V současnosti je na Borech 1380 vězňů, což je nejvíc z celé ČR.

„V dnešní době má každá postel cenu zlata,“ připustil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něj je ve věznicích asi o tisícovku vězňů nad limit. Průměrná přeplněnost věznic v ČR je o osm procent, v Plzni je to dokonce přes 13 procent.

Vězeňská služba má podle ministra vytipováno několik objektů, kde by mohly vzniknout nové věznice. Konkrétnější ale být nechtěl: „Je to těžké, protože pokud chceme někde otevřít nový objekt, narážíme u obyvatel v daném místě.“ Loni v listopadu třeba odmítli věznici v referendu obyvatelé Králíků na Orlickoústecku. Podle Pelikána už jsou volné kapacity pouze v nejpřísnějším typu vězení, tedy ve věznicích se zvýšenou ostrahou.

V Plzni nová místa vznikla přestavbou nevyužívané lůžkové části ošetřovny. Při standardním ubytování se čtyřmi metry čtverečními prostoru na osobu je zde kapacita 55 míst. Pokud se sníží prostor pro jednoho vězně, vešlo by se do nových prostor až 77 vězňů.

Plzeň je podle Dohnala jedním z prvních projektů, kdy se našly vnitřní kapacity vhodné pro rozšíření a kdy na jejich zprovoznění navíc pracovali i sami vězni.

Do rekonstrukce věznice se zapojili i vězni (zdroj: ČT24)

Letos má přibýt ještě 200 nových míst

Ještě letos by chtěla Vězeňská služba podobně jako v Plzni otevřít dalších více než 200 míst, a to v areálu věznice Jiřice, nový objekt v pobočce Poštorná pro zhruba 160 vězňů a nové oddělení ve věznici Kuřim.

„Bohužel jsme se dostali do stavu před amnestií prezidenta republiky, tedy do roku 2013, kdy byl zhruba stejný počet vězněných osob a stejná přeplněnost,“ připomněl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. V ČR je podle aktuálních údajů Vězeňské služby v 35 věznicích přes 22 500 vězňů.