Lidé v Králíkách odmítli v referendu ženskou věznici. Má být nejmírnějšího stupně ostrahy

Události: V Králíkách odmítli v referendu ženskou věznici (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Králík v referendu odmítli zřízení věznice z bývalého dětského výchovného ústavu. Budova patří státu. Výsledek není pro ministerstvo spravedlnosti závazný, ministr spravedlnosti Robert Pelikán ale přislíbil, že bude k výsledkům hlasování přihlížet. Lidé odpovídali na otázku „Souhlasíte s tím, aby v areálu bývalého Dětského výchovného ústavu v Králíkách zřídilo ministerstvo spravedlnosti ženskou věznici s dohledem?“

Účast voličů u referenda dosáhla téměř 45 procent, k platnosti výsledku je podle zákona nutná účast alespoň 35 procent. Ze zúčastněných hlasovalo platným způsobem proti vzniku ženské věznice skoro 86 procent voličů.

V několikatisícových Králíkách by mělo být podle představ ministerstva časem umístěno až dvě stě vězenkyň s nejmírnějším stupněm ostrahy. Podle Vězeňské služby by ve věznici mohlo najít práci sto dvacet lidí, mělo by v ní vzniknout učiliště pro odsouzené s obory kuchařka, číšnice a švadlena. Zařízení by spolupracovalo s místními dodavateli. Vězeňská služba již objekt převzala od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Dětský výchovný ústav v Králíkách ukončil činnost na konci roku 2014. Králíky už letos o vypsání místního referenda o jeho využití jednou uvažovaly. Impulzem k tomu byl záměr ministerstva vnitra zřídit v objektu pobytové zařízení pro žadatele o azyl.

Proti byla část obyvatel i někteří politici. Jejich hlavními argumenty byly obavy, že přítomnost cizinců poškodí turistický ruch v regionu, přistěhovalci se nezačlení mezi místní a nemuseli by se v malém městě cítit dobře. Ministerstvo vnitra nakonec od svého plánu ustoupilo.