Armáda chce koupit dvě stovky pandurů. Jak bylo v plánu před deseti lety

Česko se v nákupu obrněných vozů Pandur podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) postupně vrací k plánu z roku 2006, kdy kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD) rozhodl, že od firmy Steyr koupí 200 transportérů za 23,6 miliardy korun. O tři roky později kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil nákup pouze 107 pandurů.

„Vláda tento bod projednávala poměrně podrobně, byli přítomní i zástupci armády. Zajímalo nás, proč se navýšila cena týkající se této akvizice, protože před rokem informace hovořila o výrazně nižší částce,“ uvedl Sobotka.

Události, komentáře: Česko má budovat všeobecnou armádu, tvrdí expert (zdroj: ČT24)

„Dnes se ukazuje, že to z pohledu potřeb české armády nebylo správné rozhodnutí. Postupně se vracíme k rozhodnutí z roku 2006. Ambicí armády je dostat se na původně rozhodnutý počet vozidel,“ dodal Sobotka poté,  co ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se zástupci generálního štábu seznámil ministry s důvody navýšení ceny za objednané dvě desítky obrněných vozidel Pandur.

Oproti původním předpokladům by měly stát o téměř 800 milionů korun víc, tedy přes dvě miliardy korun. „Ministr Stropnický informoval, že ambicí armády je dostat se zhruba na ten počet vozidel pandur, které původně byly rozhodnuty, že si je armáda v roce 2006 pořídí,“ uvedl Sobotka.

„Náklady souvisí s tím, jaké podvozky budou nově použity. Nebudou použity vyrobené podvozky, ale podvozky nové, a také bude pořízeno vybavení podle aktuálních potřeb české armády,“ doplnil Sobotka. Podle ministerstva obrany jsou za zvýšením ceny upřesněné armádní požadavky na lepší pancéřování a na modernější technologické a informační systémy.

Bezpečnostní situace ve světě se změnila, zdůvodnil zdražení Stropnický

Ministerstvo chce vojákům koupit 20 strojů, šest bude sloužit pro velitelsko-štábní účely a 14 pro účely spojovací. Nákup vláda schválila v roce 2015, obrněnci měli stát 1,274 miliardy korun.

„Vojáci své původní požadavky specifikovali v roce 2013. Od té doby ale došlo ke změně bezpečnostní situace ve světě, na kterou musíme reagovat nejen nákupem moderních zbraní, ale také inovací a zdokonalením výzbroje u již zahájených projektů, což je tento konkrétní případ,“ uvedl dříve Stropnický ke změně ceny o 796 milionů.

Pandury
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Vozidla budou podle ministerstva zajišťovat vysokou pancéřovou ochranu posádky a budou vybavena odolnější sofistikovanou komunikační, výpočetní a přenosovou technikou poslední generace.

Ministerstvo obrany cenu hájí také tím, že si nechalo zpracovat dva nezávislé posudky, které měly potvrdit, že „jde o cenu v místě a čase obvyklou“. Nové stroje podle mluvčího ministerstva Petra Medka vyjdou i po úpravách levněji než při nákupu v roce 2009.

Obrana byla tehdy za nákup kritizována, například Portugalsko pořídilo stroje výrazně levněji. Portugalské pandury byly ale méně vybaveny. „Tehdy se ceny vozidel ve srovnatelných modifikacích pohybovaly od 111 do 189 milinů korun za kus, nyní vyjde jeden spojovací Pandur na 98 milionů korun a velitelsko-štábní Pandur na 102 miliony korun,“ poznamenal Medek.