Policisty k odposlechům Rittiga navedlo dění na Povodí Vltavy

Soud ukončil dokazování v kauze Rittiga a BIS. Čeká se rozsudek (zdroj: ČT24)

Policie začala odposlouchávat lobbistu Ivo Rittiga kvůli vedení Povodí Vltavy a podezření, že Rittig řídí zdejší tendry. Vyplynulo to z odposlechů, které zazněly v závěrečné části soudu ve věci údajného vyzrazení zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS). Obžalobě čelí mimo jiné bývalá šéfka sekretariátu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová) a právě Rittig. Rozsudek by měl padnout v úterý.

On-line přenos
Soud o kauze údajného vyzrazení utajované informace BIS
12:35

Předseda senátu Petr Novák uvedl, že kromě závěrečných řečí očekává v úterý i rozsudek.

12:34

Podle Bruny je tento případ důkazně nejslabší proti Janě Nečasové. Není podle něj žádný přímý důkaz a jenom pár nepřímých. V úterý by podle obhájce měla Nečasová pronést krátkou závěrečnou řeč.

12:28

Hlavní líčení bylo přerušeno do úterý 10. ledna, kdy přijdou na řadu závěrečné návrhy.

Vedle Rittiga a Nečasové čelí v kauze obvinění lobbistův právník David Michal a někdejší poradce ministra zemědělství Tomáš Jindra. Obžaloba tvrdí, že Rittig a Jindra se v roce 2012 dověděli od Nečasové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od šéfa civilní rozvědky utajený materiál.

Dovodili, že se týká právě jich, a Rittig proto poslal svého advokáta Michala na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Únik informací pak podle spisu pomohl Rittigovi skrýt jeho vliv na státní orgány.

Nečasové hrozí až osmileté vězení. Trvá ale na tom, že nic nevyzradila, protože by tím riskovala ztrátu zaměstnání a ohrozila předsedu vlády, se kterým měla dlouholetý vztah.

Ivo Rittig
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Zbylým obviněným může soud uložit maximálně tři roky odnětí svobody. Podle státního zástupce mohl Rittig díky vynesení informace učinit kroky k „zakrytí svého vlivu na státní orgány“. Všichni čtyři obžalovaní vinu odmítají, Rittig obžalobu označil za absurdní.  

Obvinění se opírá především o odposlechy schůzek v pražském hotelu Ventana, na kterých se měli obžalovaní domlouvat na schůzkách s někdejší šéfkou premiérova kabinetu v Hrzánském paláci (vládním objektu na Hradčanech).

Rittig: Odposlechy jsou nezákonné, kauza Rath je slabej příběh

  • Jana Nečasová: bývalá šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS), obžalovaná v kauze Vojenského zpravodajství a v kauze tzv. trafik pro exposlance ODS
  • Ivo Rittig: podnikatel a lobbista, obžalovaný v kauze Oleo Chemical a obviněný v kauze jízdenek pro DPP
  • David Michal: Rittigův právník, obžalovaný v kauze Oleo Chemical a obviněný v kauze jízdenek pro DPP
  • Tomáš Jindra: někdejší poradce ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) (zproštěn)

Jednání muselo být už několikrát odvoláno, a to nejprve kvůli onemocnění Rittiga, později pro nemoc Jindry. Tentokrát se k soudu dostavila Nečasová (tradičně v doprovodu svého manžela) i samotný Rittig, který v rozhovoru s novináři zapochyboval právě o přijatelnosti odposlechů, s nimiž obžaloba pracuje.

„Po třech letech jsem se konečně seznámil se spisy, kde nás dávali na žádosti na sledování, odposlechy a prostoráky. Konečně jsem pochopil, o co jde, a myslím, že to má ze strany státních zástupců všechny atributy trestného činu. Odposlechy můžou být absolutně nezákonné. Kauza Rath je ještě slabej příběh,“ prohlásil. Rathovu kauzu loni kvůli nezákonným odposlechům vrchní soud vrátil k novému projednání.

Případ někdejšího středočeského hejtmana nepravomocně odsouzeného za korupci se před svátky vrátil na začátek právě kvůli tomu, že pražský vrchní soud označil odposlechy za nezákonné. Jejich použití totiž podle justice nikdo dostatečně neodůvodnil, a nejde je proto použít jako důkaz.

Žalobce v kauze Rittiga, Nečasové a BIS Rostislav Bajger se ale nedomnívá, že by se v jeho případě měl Rathův scénář opakovat. „Jedná se o jinou trestní věc, ani ji neznáme. V této trestní věci je vše naprosto v pořádku. Myslím si, že názory obžalovaných vycházejí z neznalosti prověřování. Odůvodnění je precizní,“ prohlásil.  

K odposlouchávání Rittiga vedla Vltava

Z přečtených policejních protokolů vyplynulo, že policie začala Rittigovi odposlouchávat telefon v souvislosti s někdejším generálním ředitelem Povodí Vltavy Janem Slancem a také kvůli činnosti pražského vrchního státního zastupitelství pod vedením Vlastimila Rampuly.

Kriminalisté prověřovali teorii, že Slance dosadil do funkce lobbista Roman Janoušek a Rittig ředitele poté úkoloval ohledně toho, kdo má vyhrát jednotlivá výběrová řízení. Ohledně vrchního státního zastupitelství se podle policie Rittig bavil s někdejším náměstkem ministra vnitra Michalem Morozem o tom, že v instituci bude potřeba „uklidit“.

Rittig obě tvrzení popřel. „Tato skutečnost je naprosto vylhaná, s žádným panem Slancem jsem se v životě nepotkal, s Janouškem jsem o tom nejednal. Je to zcela účelové kvůli odposlouchávání mého telefonu. Nikdy jsem nebyl s panem Slancem konfrontován, nikdo z policie se mě na něj neptal,“ prohlásil.

Ze strany obžalovaných padl požadavek přizvat Slance a Janouška jako svědky. Soud ale k výslechu dalších svědků nepřistoupil, stání bude pokračovat v úterý. Podle obhájce Jany Nečasové Eduarda Bruny by měla jeho klientka pronést krátkou závěrečnou řeč a podle předsedy senátu Petra Nováka se dá očekávat i vynesení rozsudku.

Kauza BIS by tak byla prvním případem týkajícím se Ivo Rittiga, který skončí rozsudkem. Dalším v pořadí je údajné tunelování společnosti Oleo Chemical. O této kauze rozhodne zdejší soud zhruba za měsíc.