Krajská města přivítají rok tradičními ohňostroji, nad Špilberkem bude tma

Události: Dohled nad novoročními oslavami (zdroj: ČT24)

Rok 2017 se blíží a s ním i oslavy s jeho příchodem spojené. Silvestr sice v některých městech zůstane v soukromé režii, na Nový rok se však během oficiálních oslav novoročními ohňostroji rozzáří oblohy většiny krajských měst. Po letech se ohně nerozsvítí v Brně, město akci zrušilo.

Novoroční ohňostroj v Praze se uskuteční tradičně 1. ledna v 18 hodin a potrvá 15 minut. Návštěvníci ho mohou pozorovat z Dvořákova nábřeží, Pařížské ulice, Mánesova, Čechova a Štefánikova mostu. Ohňostroj poletí k obloze z Letenských sadů. Od 16:00 nebudou smět do zmiňovaných lokalit auta. Rovněž dojde k přerušení provozu některých tramvajových linek. „Doporučujeme cestujícím nespoléhat na tramvaje a využívat metro,“ vybídl obyvatele hlavního města mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Choreograf pražského ohňostroje: Nově přidáme i laserovou show (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Brna se tradičního ohňostroje nedočkají. Město v letošním roce nevyhlásilo výběrové řízení na propagaci programu Nového roku, jehož součástí byl i ohňostroj. Díky zrušení této osmileté tradice, kdy pokaždé na Nový rok v 18 hodin rozzářily ohně oblohu nad hradem Špilberk, ušetří město až 500 tisíc korun. „Vedení města Brna se rozhodlo pozměnit koncept novoročních oslav s tím, že dalo důraz na brněnské Vánoce. Z toho důvodu se zrušil program na Silvestra a Nový rok,“ vysvětlil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Světelná show s názvem Ohnivá fantazie začne v Hradci Králové na Nový rok v 18 hodin. Předcházet mu v 16 hodin bude promítání Kinožurnálu Hradec Králové 2016 na velkoplošných obrazovkách. Jelikož se film bude opakovat ve smyčce stále dokola, ani pozdě příchozí o projekci nepřijdou. Program proběhne na Velkém náměstí, kde se mimo jiné bude podávat čočková polévka, teplý punč a čaj. Ohňostroj potrvá devět minut a doprovodí ho hudba z díla Thomase Bergersena. Celý den se bude moct parkovat v prostorech s parkovacími automaty zdarma, od 16. hodiny dojde k posílení městské hromadné dopravy ze sídlišť.

V Jihlavě se chystá ohňostroj tradičně od 17:30 na Masarykově náměstí. Půl hodiny před začátkem ohňostroje budou obyvatelům zástupci města rozdávat svařené víno na zahřátí.

Novoroční program v Olomouci začne v 15:00 u pavilonu A Výstaviště Flora, odkud povede asi dvoukilometrová trasa vycházky s primátorem po olomouckém parku. Následně si budou moci obyvatelé vyslechnout jeho přání do nového roku. Celou akci v 18:00 ukončí patnáctiminutový ohňostroj, který byl kvůli rodinám s dětmi přesunut na Nový rok.

Ostravu rozsvítí ohňostroj také až 1. ledna. Pořadatelé zvou na světelnou a hudební show, která v 18 hodin začne na kruhovém objezdu v Ostravě Hrabůvce. Obyvatelé města by se měli připravit na to, že v místě během ohňostroje nebude jezdit žádná doprava. K uzavření některých ulic dojde dokonce už hodinu před začátkem akce.

Již třetím rokem po sobě se bude ohňostroj v Plzni odpalovat až na Nový rok. Akce je určena pro rodiče s dětmi, a proto program začne na náměstí Republiky v 16:30 dětskou diskotékou, v 17:30 bude následovat samotný ohňostroj.

Oblohu v Ústí nad Labem opět po pětileté pauze rozzáří světelná show. Diváci si mohou na Nový rok v 18 hodin vychutnat ohňostroj s hudebním doprovodem, který bude odpálen přímo z cyklostezky na Střekovském nábřeží.

Novoroční program zahájí ve Zlíně vystoupení Tam Tam Orchestra v 18 hodin přímo z balkonu radnice. Ještě před prvními výstřely ohňostroje, který je naplánován na 18 hodin a 20 minut, pronese primátor města Miroslav Adámek slavnostní přípitek.

Naopak v Liberci nebo Pardubicích novoroční ohňostroj v letošním roce k vidění nebude. Ani v Českých Budějovicích se obyvatelé nemohou těšit na světelnou show. Místo ní si však na poslední pátek v roce město připravilo předsilvestrovskou oslavu na náměstí Přemysla Otakara II. Program pro děti i dospělé začíná v 17:30. Novoroční ohňostroj nepořádají ani Karlovy Vary.

  • Praha - 18:00 hod.
  • Hradec Králové - 18:00 hod.
  • Jihlava - 17:30 hod.
  • Olomouc - 18:00 hod.
  • Ostrava - 18:00 hod.
  • Plzeň - 17:30 hod.
  • Ústí nad Labem - 18:00 hod.
  • Zlín - 18:20 hod.
  • Brno, Liberec, Pardubice, České Budějovice, Karlovy Vary - ohňostroj nepořádají