Červená, čerstvá a česká. Ve speciálním skleníku právě sklízejí první rajčata

Události: Čerstvá česká rajčata i v zimě (zdroj: ČT24)

Zemědělci z Haňovic na Olomoucku sklízejí první rajčata, která vypěstovali v nedávno postavených sklenících. Haly o rozloze necelých tří hektarů v tuzemsku nemají obdobu. Výhodou českých rajčat má být rychlé dodání zákazníkovi.

Červené trsy rajčat vybírá Lenka Linková už podruhé za týden. První zimní sklizeň vážila tunu, druhá bude ještě větší. „Rajčata sklízíme komplet červená, aby se k našim zákazníkům dostala zralá a nedozrávala někde po cestě v kamionu,“ říká zaměstnankyně zemědělského družstva Lenka Linková.

Podle zemědělců z Haňovic je to výhoda, na kterou chtějí lákat zákazníky. „Český trh není vykryt českou produkcí a myslíme si, že kvalitativně jsme schopni dodat daleko lepší zboží, než které se k nám dováží,“ míní předseda ZD Haňovice Václav Kuba.

Lenka Linková sklízí keříčky červených rajčat
Zdroj: ČT24

Rajčata pěstují v kokosových matracích. Bílé hadičky k nim pravidelně přivádějí vodu, a rajčata tak rostou rychle. Dosahují výšky až 12 metrů, bez vysokozdvižné plošiny by se proto pěstitelé neobešli.

„Rajčata jsou těžká a rostlina by se zlámala, tak je vyvazujeme na špagátky, které potom povolujeme a snižujeme výšku rostliny, aby se dala sklízet ze země,“ vysvětluje Pavlína Zapletalová.

Pěstování rajčat ve skleníku v Haňovicích na Olomoucku
Zdroj: ČT24

Rajčatové lány ve velkých sklenících opylují čmeláci. Ročně by se v Haňovicích mohlo vypěstovat až 750 tun rajčat, tedy necelé procento spotřeby v Česku.

Díky bioplynové stanici je družstvo téměř nezávislé na okolí – teplo a elektřinu si tady vyrábí sami. Právě proto si mohou pěstování rajčat dovolit.

V prodejnách zatím rajčata z Haňovic nabízí jeden obchodní řetězec. Stojí podobně jako ta z dovozu.

  • Dva nové skleníky pro intenzivní pěstování rajčat otevřel koncem září ministr zemědělství Marian Jurečka. Na stavbu získalo Zemědělské družstvo Haňovice 54 milionů korun z Programu rozvoje venkova.
  • Ve sklenících o rozloze necelých tří hektarů se má ročně produkovat až 750 tun rajčat, práci zde najde 35 lidí.
  • Pro zavlažování a vytápění skleníků se přednostně využívá zachycených dešťových srážek ze střech objektů družstva a teplo z přilehlé bioplynové stanice. Skleníky jsou vybaveny také automatizovaným systémem stínění, větrání a hnojení.
  • Ve sklenících se upřednostňuje přirozená biologická ochrana rostlin. Přísná hygienická opatření při vstupu do skleníků mají omezit šíření chorob rostlin.
  • Produkce je určena především pro český trh, takže za sebou zanechá krátkou ekologickou stopu.
  • Zdroj: ministerstvo zemědělství