Babiš připustil, že se kvůli zákonu o střetu zájmů zbaví Agrofertu

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) připustil, že se zbaví Agrofertu, pokud sněmovna v lednu přehlasuje veto prezidenta Miloše Zemana a začne platit novela zákona o střetu zájmů. Řekl to v rozhovoru pro Novinky.cz. Stejně jako Zeman ale považuje zákon za protiústavní.

„Budu se bohužel muset té firmy zbavit,“ odpověděl Babiš na otázku, co udělá s Agrofertem, pokud poslanci 10. ledna přehlasují Zemanovo veto. Zároveň prý uvažuje o zřízení svěřeneckého fondu. Zákon by mohl začít platit v polovině února. 

„Vyhovím tomu zákonu, i když je protiústavní a nekorektní. Neznamená to, že nebudu dále usilovat o to, abych se domohl svých práv. Ten zákon je protiústavní, upírá mi právo něco vlastnit, a je to absurdní divadlo, protože spousta lidí ve sněmovně vlastní věci přes svoje rodiny,“ tvrdí vicepremiér. 

Zeman už dříve uvedl, že se zákonem nesouhlasí, zároveň ale tehdy tvrdil, že novelu pravděpodobně vetovat nebude. Nynější rozhodnutí odůvodnil tím, že norma je podle něj v rozporu s ústavním pořádkem České republiky a zasahuje do svobody jednotlivce. Pokud sněmovna veto přehlasuje, je prý prezident připraven obrátit se na Ústavní soud.

Zákon o střetu zájmů poslanci schválili na konci listopadu. Pro normu bylo 125 ze 174 přítomných poslanců, proti hlasovalo 42 z řad ANO a nezařazených včetně členů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Je proto pravděpodobné, že sněmovna Zemanovo veto zvrátí.

Podle zákona o střetu zájmů by se členové vlády a mnoho dalších funkcionářů, kteří ve společnosti drží nejméně čtvrtinový podíl, nemohli ucházet o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. Babiš vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Omezení by se ale mohlo vztahovat i na fond Hartenberg, který investuje Babišovy peníze do zdravotnictví.

Zákon jim také zakazoval provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. O internetových médiích se ovšem zákon výslovně nezmiňuje. Účinnost tohoto omezení se ale měla týkat až nově jmenovaných členů kabinetu.