Lékaři a úředníci se neshodnou, zda mohou cizinky v České republice podstoupit interrupci

Každý rok v ČR podstoupí interrupci přes sto cizinek (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví a lékařskou komoru rozděluje otázka, zda může český lékař v tuzemské nemocnici přerušit těhotenství cizince. Zatímco úředníci prohlašují, že žena ze země Evropské unie v České republice podobný zákrok podstoupit může, profesní svaz lékařů tvrdí, že odborníkům hrozí přísné tresty.

Nemocnice se odkazují na platný zákon z roku 1986, který zakazuje provést umělé přerušení těhotenství cizinkám, které se v Česku zdržují jen přechodně. Podle statistik tu ale každý rok absolvuje interrupci přes sto žen ze zahraničí. Zda k nám cizinky mohou přicházet na potrat, se neshodnou ani nejvyšší instituce.

„Česká lékařská komora s ohledem na názor svých právníků jednoznačně nedoporučuje lékařům a zdravotnickým zařízením provádět umělé přerušení těhotenství cizinkám,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Lékařům podle něj může hrozit trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo zákaz činnosti.

Náměstek pro legislativu a právo ministerstva zdravotnictví Radek Policar zastává opačný názor: „Český zákon o umělém přerušení těhotenství zakazuje provádění u cizinek, které se tu zdržují pouze přechodně. To se ovšem neuplatní u občanek Evropské unie.“

Každý občan EU má prý totiž právo svobodně se pohybovat a pobývat na území členských zemí. „Díky tomu tedy cizinky nepotřebují speciální povolení pro pobyt v Česku. Tím pádem jde o zvláštní případ pro výjimku ze zákonného omezení,“ vysvětlil Policar.

Ministerstvo zdravotnictví chce zveřejnit doporučení, že mají lékaři žadatelkám zákrok umožnit. Podle České lékařské komory je ale nutné provést změnu interrupčního zákona.

  • v roce 2005:
    celkem: 67
    ze zemí EU: 44
    ze zemí mimo EU: 23
  • v roce 2010:
    celkem: 157
    ze zemí EU: 90
    ze zemí mimo EU: 67
  • v roce 2015:
    celkem: 118
    ze zemí EU: 75
    ze zemí mimo EU: 43
  • zdroj: ÚZIS