Exšéf Povodí Moravy: Důvody odvolání jsou vykonstruované

Hodovský ministrovy důvody odvolání rozporuje (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský se ohradil proti důvodům, kvůli kterým jej ve středu odpoledne odvolal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) z funkce. Podle něj jsou to pseudodůvody a některé jsou dokonce vykonstruované. Jurečka uvedl, že nebyl spokojený s čerpáním peněz ze státního rozpočtu, s chybami v zakázkách a také častým střídáním ředitelů na klíčových postech Povodí.

Podle nyní už bývalého ředitele podniku nejsou důvody zmíněné ministrem Jurečkou skutečnou příčinou jeho odvolání. „Myslím, že je za tím něco jiného. Já jsem bezesporu v některých věcech vadil,“ uvedl Hodovský. Podle svých slov nastartoval v podniku efektivnější způsob práce a zjistil, že není třeba mít tolik manažerských postů. To mohl být podle něj jeden z důvodů jeho odvolání.

Hodovský také uvedl, že s ministrem se poprvé o problémech bavil před týdnem. „Byly mi sděleny tři důvody – týkaly se kauzy Čučice, protipovodňových opatření v Olomouci a stylu mé komunikace vůči zaměstnancům a ministerstvu,“ vyjmenoval Hodovský. Dodal, že se tedy uvedené důvody liší od těch, které s ním šéf resortu probíral osobně. 

Jurečkovi se například nelíbilo, že Povodí Moravy nechalo za 700 tisíc vypracovat studii na přehradu Čučice, přestože je ministr výslovně žádal, aby nic takového nedělali. Také kritizoval, že firma má chyby ve veřejných zakázkách a špatně čerpá dotace ze státního rozpočtu.

Hodovský: jsou to pseudodůvody

Takové výtky jsou podle Hodovského hloupost. Oponoval, že studie v kauze Čučice byla zadaná již rok zpátky a nedala se zrušit a chyby v zakázkách považuje za vykonstruované. „Zásadně se ohrazuji, protože Povodí Moravy pod mým vedením zavedlo systém, který je striktní,“ dodal Hodovský. „Já si za kroky podniku stojím a tvrdím, že jsme neudělali chybu.“ 

Marian Jurečka oznámil své rozhodnutí o odvolání Hodovského ve středu odpoledne na svém twitterovém účtu. Ve čtvrtek byl zatím na svém telefonu nedostupný, a ČT se tak dosud nepodařilo získat jeho reakci na vyjádření Hodovského.

Podnik dočasně povede Antonín Tůma

Jan Hodovský se stal ředitelem Povodí Moravy na začátku předloňského roku. Od začátku listopadu 2013 podnik vedl jako pověřený vedoucí. Předchozí ředitel Radim Světlík měl rozdílné názory než tehdejší ministr zemědělství Miroslav Toman, nakonec podal demisi. Ve funkci byl Světlík tři roky. Za posledních deset let se na pozici ředitele vystřídalo v podniku už pět lidí.

  • Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Na území o rozloze 21 132 km2 spravuje celkem:
  • - 10 770 km vodních toků (z toho 3754 významných vodních toků)
    - 1109 km ochranných hrází
    - 30 významných vodních nádrží
    - 137 malých vodních nádrží
    - 175 jezů a 95 stupňů
    - 13 plavebních komor
    - 15 malých vodních elektráren
  • Správa povodí je rozdělena mezi tři závody v Náměšti nad Oslavou, Olomouci a Uherském Hradišti. Podnik působí na území 7 krajů a 67 obcí s rozšířenou působností.
  • Zdroj: Povodí Moravy

Do chvíle, než bude v otevřeném výběrovém řízení vybrán nový ředitel, podnik povede dosavadní šéf pro správu povodí Antonín Tůma. „Termín vypsání výběrového řízení na nového ředitele není v tuto chvíli znám,“ uvedla včera mluvčí ministerstva Markéta Ježková.