Tragické zemětřesení povolalo do služby roboty z ČVUT

Studio 6: Zkoumání poškozených památek roboty (zdroj: ČT24)

Roboti z ČVUT pomáhali po zemětřesení v Itálii. Skupina odborníků z Fakulty elektrotechnické odjela na začátku září do městečka Amatrice a pomocí robotů pomáhala tamním hasičům zjistit, jak moc jsou budovy poničené. Otřesy na konci srpna zabily téměř 300 lidí a zničily nebo poškodily stovky památek.

Návštěva střední Itálie na sklonku léta nebyla letos pro experty na robotiku z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT žádným romantickým výletem. Čekalo na ně Amatrice pobořené zemětřesením a těžká práce. Do ruin dvou kostelů se vydaly jejich roboty připravené tak, aby mohly pomáhat právě při přírodních katastrofách. „Cílem je zjistit situaci v místě neštěstí. Zemětřesení je jedním z možných scénářů,“ shrnul zástupce ředitele institututu Václav Hlaváč.

Roboty z ČVUT se rozjely do trosek kostelů San Francesco a San Agostino, aby vytvořily jejich detailní mapy. „Robot má 3D scanner, který vytvoří model s přesností na centimetry. Pokud plánují opravu nebo průzkum, mají přesný přehled o tom, jaké má budova rozměry,“ popsal účastník projektu Vladimír Kubelka. Výhodou robotu je, že třírozměrný model vytváří okamžitě. „Z dronu trvá asi den, než se spočítá model z videa,“ srovnal Vladimír Kubelka.

Roboty se v ruinách pohybovaly na pásech. Nedokázaly sice překonat například popadané velké kameny, ale většina překážek je nezastavila. „Přes betonovou drť nebo tašky spadlé ze střechy jsme byli schopni přejet do kostela a zpět,“ uvedl Kubelka.

Sestavit výpravu do Itálie ovšem nebylo pro výzkumníky z ČVUT jednoduché. Ve chvíli, kdy bylo možné do města zdevastovaného zemětřesením vyrazit, nebyli k dispozici lidé ani stroje. „Celý tým byl na výjezdu ve Finsku na letní škole. Z pěti robotů, které jsou v projektu k dispozici, tři byly v kurýrní službě,“ řekl Václav Hlaváč.

Dodal však, že pomoc robotů nebyla pro záchranáře nezbytná. Šlo spíše o součást výzkumu. „Oni by se bez nás v tomto případě obešli. Důležité to bylo kvůli výzkumu samotnému a kvůli tomu, že se ukazuje, že takové technologie budou v budoucnu lépe použitelné,“ podotkl zástupce ředitele institutu robotiky.

Výzkum robotiky na ČVUT bude pokračovat dále. Nyní se výzkumníci zaměří na zásahy při průmyslových nehodách. Roboty by měly být během několika let schopní například sledovat požár a upozornit, když se něco začne měnit.