Zaorálek pojede kvůli zadrženým Čechům do Turecka. Úspěchem si není jistý

Ministr zahraniční Lubomír Zaorálek (ČSSD) bude v Turecku řešit případ zadržených Čechů. Do Ankary odletí 12. prosince. Česká dvojice se podle tureckých úřadů připojila do bojů po boku kurdských milicí. Ministr chce usilovat o jejich vyhoštění. Úspěchem si ale podle svých slov není jistý. V zemi bude řešit i nedostavěnou elektrárnu, u které Česku hrozí ztráta odhadem 15 miliard korun.

Ministerstvo už podle Zaorálka podniklo v případě zadržených Čechů některé kroky. Nyní se snaží „připravit půdu“ pro navrhovaná řešení. „Ale sami tady nic nezmůžeme, pokud nebude určitá ochota vyjít vstříc, tak to nebude jednoduché,“ řekl novinářům během jednání vlády.

Zaorálek zároveň zadržené kritizoval. Museli si podle něj být vědomi nebezpečí, která je v oblasti čekají. Markéta Všelichová už navíc byla v minulosti zadržena a nedbala varování diplomacie. Situace je podle Zaorálka navíc složitější, než by byla u jiných zemí, protože Turecko je spojencem Česka a členem NATO.

Účastní se toho poměrně velké množství lidí i diplomatů. Když někoho varuji, aby někam nejezdil, tak bych si velice přál, aby se to bralo vážně, pak bychom si tohle ušetřili.
Lubomír Zaorálek

Češi jsou podle tureckého listu Hürriyet obviněni z poskytování zbraní a budou souzeni. Podle médií dvojice uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii. Všelichová a Miroslav Farkas se podle nich loni připojili ke kurdským milicím YPG, které bojují na severu Sýrie a jež Turecko řadí k teroristickým organizacím.

Lidé, kteří prokurdské aktivisty znali, ale tvrdí, že šlo hlavně o dobrodruhy, kteří neustále mluvili o tom, jak postaví polní nemocnici.