Evropan stráví před televizí téměř čtyři hodiny denně. Dívají se i mladí

Události: Světový den televize (zdroj: ČT24)

Devět z deseti Evropanů zapne alespoň jednou týdně televizi. V průměru lidé před televizorem stráví téměř čtyři hodiny denně. Mladí lidé se dívají trochu méně, přes dvě hodiny. Statistiky zveřejnila Evropská vysílací unie k Světovému dni televize. V České republice byla televize poprvé představena v roce 1948. Vysílání začalo o pět let později.

„Říkám tomu čestný úkol, abych vás pozdravil jako první posluchače, vlastně jako první diváky Československé televize,“ prohlásil v květnu roku 1953 Jaroslav Marvan při prvním tuzemském televizním vysílání. K divákům kromě něj promluvil také František Filipovský s monologem Molièrova Lakomce.

První pravidelné televizní vysílání zahájila britská stanice BBC. Diváky informuje nejen slovem, ale i obrazem už od roku 1936. Celosvětový rozvoj ale přišel až po válce. Výrazně k němu napomohly sportovní přenosy, v Americe baseball, v Československu hokej. První zápas přenášela Československá televize v roce 1955.

ČT připravuje novou vlnu digitalizace

I přes technologický pokrok je televize stále nesmírně populárním médiem. Průměrný Evropan se na ni dívá každý den 3 hodiny a 41 minut. Podobný je i český průměr. Nejméně televizi sledují lidé ve Skandinávii, nejvíc naopak na Balkáně – i přes 5 hodin.

Čas strávený sledováním televize
Zdroj: ČT24

„Z těch nejbližších věcí, které nás technologicky čekají, je přechod na novou vlnu digitalizace, kdy diváci budou moct přijímat signál ve vysokém rozlišení nejenom ze satelitu, ale i z kabelu. A na to my už jsme dneska v České televizi připraveni,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. Kompletní přechod by měl být hotový v roce 2020.