Zvrat v kauze Oleo? Společnost, kterou měl tunelovat Rittig, se necítí poškozená

UDÁLOSTI: Zvrat v kauze Oleo Chemical? (zdroj: ČT24)

Petrochemická společnost Oleo Chemical, kterou podle obžaloby tuneloval lobbista Ivo Rittig, se vzdala nároku na náhradu škody. U soudu, který se přiblížil vynesení rozsudku, to prohlásil zástupce firmy. Společnost se podle něj necítí poškozená, a advokáti obžalovaných tak mají za to, že jde o zvrat, který celý proces ukončí. Státní zástupce ale na obžalobě trvá.

Policie začala stíhání lobbisty Ivo Rittiga a dalších osob v roce 2014, vyšetřování uzavřela koncem loňského února. Podle kriminalistů měli Rittig a jeho společníci z firmy Oleo Chemical prostřednictvím firmy Cokeville Assets Petera Kmetě vyvést bezmála dvacet milionů korun. Kromě známého lobbisty se obvinění vztahuje mimo jiné také na jeho dva právníky z advokátní kanceláře MSB Legal – Karolínu Babákovou a Davida Michala.

Vlastní obžaloba se týká podezření z krácení daně, zpronevěry a praní špinavých peněz. Obvinění se podle vyšetřovatelů dopouštěli trestné činnosti v letech 2009 až 2011. Samotný Rittig měl peníze inkasovat za fiktivní poradenské služby.

Žalobce nevidí důvod pro „krok stranou“

Soudní proces už se v celé záležitosti chýlí k závěru, dokazování k případu už proběhlo. Na jednom z posledních jednání před vynesením rozsudku ale nyní vystoupil zmocněnec společnosti Oleo Chemical s tím, že navzdory obžalobě, která mluví o dvacetimilionovém „tunelu“, petrochemické společnosti žádná škoda nevznikla – naopak prý měla na spolupráci vydělat.

„Chybí znak skutkové podstaty, tedy způsobená škoda,“ uvedl advokát provozního šéfa Oleo Chemical Radomíra Kučery Daniel Volák a Michal Urbánek coby jeden z obžalovaných v Rittigově skupině reagoval: „Jestli není nikdo poškozený, tak není žádný proces. Tak to vnímám já a jen to potvrzuje, co jsme celou dobu říkali.“

Státní zástupce ale trvá na tom, že obžalovaní firmu pomocí fiktivního poradenství poškodili. „Je to problém z procesního hlediska, ale v žádném případě to nepodmiňuje, jakým způsobem byl prokázán ten skutek,“ uvedl k postoji Olea žalobce Adam Borgula. „Důvody pro zpětvzetí obžaloby zde nevidím.“

Případ navíc komplikuje ještě další skutečnost. Soudkyně sice původně nařídila hlavní líčení od pondělka do příštího úterý, jak ale zaznělo v soudní síni, plány musí přehodnotit, protože Rittigova spoluobžalovaná právnička Karolína Babáková má termín porodu a trvá na své osobní přítomnosti u závěrečných řečí. Ty tak zazní nejdříve ve druhé polovině ledna příštího roku.