Celé Česko bude od úterý klouzat na ledovce, nejvíce jižní Morava

Přízemní mrazy spolu s deštěm dokáží vytvořit nebezpečný ledový krunýř – ledovku. Taková kombinace hrozí pro Čechy od úterního odpoledne, pro Moravu a Slezsko od večera a ve většině krajů až do středečního dopoledne. Dávat pozor by si měli na kluzkých cestách chodci i řidiči. Nejsou vyloučené výpadky elektřiny. Na největší problémy by se měli připravit obyvatelé jižní Moravy.

V ledové království by se mohlo po úterním poledni postupně proměnit Česko. Začne se oteplovat, postupně od severozápadu přijde déšť či smíšené srážky. U země ale na řadě míst ještě bude mrazivo, hrozí tedy vznik ledovky. Meteorologové proto vydali výstrahu, ve které varují před zvýšenou nehodovostí na silnicích a před úrazy na kluzkých chodnících. Řidiči by podle ČHMÚ „měli počítat s výrazným prodloužením doby jízdy“.

Výstraha bude platit na severovýchodě Čech od úterního poledne, ve zbytku Čech od 15 hodin a na Moravě a ve Slezsku od 18 hodin. Pro většinu republiky vydali meteorologové výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí, ale pro oblast na jihu Moravy – celý Zlínský kraj a většinu Jihomoravského kraje s výjimkou Znojemska – bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Tam také bude uklouznutí či dopravní nehoda na vrstvě ledu hrozit nejdéle, až do středečních 15 hodin.

  • Ústecký a Karlovarský kraj:
  • v úterý 12:00 do 24:00
  • Praha, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký kraj a část Kraje Vysočina (okr. Havl. Brod, Jihlava, Pelhřimov):
  • od úterý 15:00 do středy 9:00
  • část Kraje Vysočina (okr. Třebíč, Žďár n. S.), část Jihomoravského kraje (okr. Znojmo), Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj:
  • od úterý 18:00 do středy 12:00
  • část Jihomoravského kraje (okr. Blansko, Brno-venkov, Brno-město, Břeclav, Hodonín, Vyškov), Zlínský kraj:
  • od úterý 18:00 do středy 15:00

Varování před ledovkou ovšem neznamená pouze riziko sklouznutí na chodníku nebo zvýšené nebezpečí dopravní nehody. Zejména pokud bude pršet dlouho, mohlo by počasí dát vzpomenout na předloňskou kalamitu, kdy led obalil takřka vše.

Hrozí, že se v takovém případě vytvoří ledovka na stromech, stožárech, drátech elektrického vedení a dalších předmětech. Není proto vyloučeno, že začnou padat větve nebo se budou lámat celé stromy, meteorologové upozornili, že jsou pravděpodobné také výpadky elektřiny.