Poslanci nechtějí prudké zvýšení autorských poplatků

Poslanci navrhli řadu změn v autorském zákonu. Chtějí především zabránit plánovanému skokovému zvýšení autorských poplatků. Sněmovna se zabývala také změnami pravidel vztahů dolní komory a Senátu a poslanci se dostali i k návrhu na omezení kožešinových farem. Jednání o nich však přerušili.

Ve druhém čtení je novela autorského zákona, která zvyšuje poplatky za hudbu až o padesát procent. Poslanci ale předložili řadu pozměňovacích návrhů, které mají poplatky pro příští rok zmrazit na letošní úrovni, nebo umožnit jejich zvýšení maximálně o inflaci či její trojnásobek. Kritiku vyvolala i snaha čtyřnásobně zvýšit poplatky za půjčení knih a zavést paušální poplatky za používání kopírovacích strojů ve veřejně přístupných rozmnožovnách.

Zákonodárci už podpořili senátní novelu služebního zákona, která dává referentům bez maturity šanci doplnit si v příštích pěti letech potřebné vzdělání, aby se mohli stát zaměstnanci ve služebním poměru. Pokud to nestihnou, budou muset být propuštěni. 

Stykový zákon chybí už dvacet let

Poslanci podpořili také návrh takzvaného stykového zákona. Sněmovna a Senát jsou od sebe vzdálené jen několik metrů, vzájemné vztahy ale dosud zakotvené nemají. Stykový zákon, který je pevně dán ústavou, už dvacet let chybí a teprve nedávno ho sepsali členové senátní ústavní komise.

Norma počítá s tím, že si budou obě komory parlamentu vzájemně upravovat změny ústavních a volebních zákonů. Normu, kterou s úpravami vrací Senát do sněmovny, totiž nyní musí poslanci buď beze změn přijmout, nebo shodit pod stůl. Nově by měly obě komory mít možnost zákon vracet a připomínkovat. Předloha počítá také s možností vzniku společných pracovních skupin kvůli projednávání evropských předpisů.

Část poslanců chce zakázat kožešinové farmy

Poslanci v úterý nedokončili první čtení novely zákona o ochraně zvířat proti týrání. Zákaz kožešinových farem navrhlo v rámci novely zákona o týrání zvířat několik desítek poslanců z různých stran. Zvířata by se nově nesměla chovat a usmrcovat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin. 

Nové kožešinové farmy by se od příštího roku nesměly zakládat a současné by měly do konce roku 2018 ukončit činnost. Zákaz by se ale neměl týkat například chovů králíků nebo nutrií, kde je kožešina pouze vedlejším produktem.