Senátoři chtějí s poslanci sladit noty. Ústavní zákony by měli měnit společně

Český parlament se s dvacetiletým zpožděním přiblížil ke schválení stykového zákona, který usnadní pohyb ústavních a volebních zákonů mezi sněmovnou a Senátem. Až dosud platí, že normu, kterou s úpravami vrací Senát do dolní komory, musí poslanci buď beze změn přijmout, nebo shodit pod stůl. Nově by měly obě komory mít možnost zákon vracet a připomínkovat.

Existence stykového zákona je zakotvena v ústavě, v českém právním řádu ale chybí už dvě desetiletí a dosavadní pokusy o jeho prosazení nebyly úspěšné. Nyní ho na aktuální schůzi schválili senátoři, předlohu dostane k posouzení vláda a sněmovna.

Senátorka a někdejší ústavní soudkyně Eliška Wagnerová označila za nejvýznamnější projednávání ústavních a volebních zákonů takzvaným systémem „člunek“. Má umožnit, aby obě komory podobu těchto klíčových norem navzájem dolaďovaly, a dosáhly tak ústavou předepsané shody nad jejich obsahem.

Evropské předpisy mohou dozorovat i odborné kapacity

Nyní platí stejně jako u jiných zákonů, že pokud Senát neschválí sněmovní verzi a předloží vlastní úpravy, sněmovna nemá jinou možnost, než je akceptovat. V opačném případě změna ústavy či volebních pravidel není přijata. Nově by poslanci mohli senátní úpravy ještě měnit a znovu je předložit senátorům ke schválení.

Předloha počítá také s možností vzniku společných pracovních skupin obou komor parlamentu kvůli projednávání evropských předpisů. Jejich členy by mohli být i zástupci odborné veřejnosti.