TOP 09: Nový šéf Senátu by měl odvolat podpis prohlášení o Číně

Před blížící se volbou předsedy Senátu vyzvala TOP 09 senátory, aby do čela zvolili takového kandidáta, který odvolá podpis šéfa horní komory pod nedávným prohlášením nejvyšších ústavních činitelů k Číně. Dokument, který přijali premiér, prezident a předsedové obou komor parlamentu v reakci na setkání dalajlamy s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), spolupodepsal současný předseda Milan Štěch (ČSSD).

„Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, kterým se distancovali od standardního pracovního kroku člena české vlády, ponížilo ČR a ohrozilo její důstojnost v očích svobodného světa. Senát má jedinečnou příležitost tuto situaci na své ustavující schůzi napravit,“ uvedl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Krok TOP 09 však zřejmě nemá šanci na úspěch. Nepodporují ho totiž silné kluby lidovců ani sociálních demokratů, kteří Štěcha na post šéfa horní komory opět navrhují. ČSSD totiž zůstala i po nedávných volbách do třetiny Senátu nejsilnějším klubem.  

Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy by měla TOP 09 ctít dohody a nevnášet do Senátu sněmovní politikaření. Vícha dodal, že na složení vedení Senátu se senátorské kluby dohodnou a tuto dohodu také vždy dodrží. Předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník, jehož členy jsou i zástupci TOP 09, podle Víchy potvrdil platnost dosavadních dohod.

Czernin chce nicméně svou výzvu zopakovat na ustavující schůzi Senátu, která proběhne 16. listopadu. „Pevně doufám, že pro Senát bude čest ČR dostatečnou prioritou,“ uvedl. Zda by TOP 09 preferovala jiného předsedu horní komory než Štěcha, nechtěli zástupci strany komentovat.

Podle Zaorálka Herman nedodržel dohodu

Štěch je zatím jediným kandidátem na šéfa Senátu. Už dříve opakovaně odmítl, že by podpisem prohlášení překročil své pravomoci. S prohlášením prý souhlasil, protože odpovídá principům strategického partnerství mezi ČR a Čínou.

„Já se k prohlášení samozřejmě hlásím, protože forma není v naší zemi neobvyklá. Máme tři roky formu společných setkání – a také vydávání společných prohlášení – ústavních činitelů,“ prohlásil v Událostech, komentářích.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (jenž dopis Číně inicioval) upozornil, že provolání vzniknout muselo. Herman totiž prý nedodržel vládní dohodu, když se s dalajlamou sešel oficiálně, a nikoliv neoficiálně, jak mělo být smluveno na zasedání kabinetu v dubnu 2014. Takovou úmluvu ale popírá jak Herman („Nic takového jsem neslíbil, protože to je v rozporu s mým svědomím“), tak jeho straničtí kolegové ve vládě i ministři za hnutí ANO.

Události: Schůzka ústavních činitelů se prohlášení k Číně věnovala jen okrajově (zdroj: ČT24)

„Nepamatuju si, že by to byl definitivně závazný slib, kdy by bylo řečeno: ,Ne, v žádném případě,‘“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec. „Na explicitní dohodu před dvěma lety si nevzpomínám, na debatu na toto téma ano,“ uvádí ministr obrany Martin Stropnický – a tehdejší šéfka spravedlnosti Helena Válková dodává: „Pan ministr kultury Herman aktivně vystoupil proti – s tím, že za svou osobu nemůže slíbit, že by se s dalajlamou nesetkal.“

Prohlášení ke vztahům s Čínou bude zřejmě i námětem mimořádné schůze sněmovny. ODS a TOP 09 chtějí svolat na příští týden mimořádnou schůzi, která by se z pohledu opozice nadmíru servilním prohlášením čtyř zabývala.