Pěstitelé se chystají na další sucho a stát proplácí dotace za loňské

Za dva týdny končí lhůta, kterou má stát na vyplacení kompenzací za loňské sucho. Přestože jsou další horké dny ještě daleko, zemědělci se na nepřízeň počasí připravují už nyní. V boji proti suchu jim budou nově pomáhat závlahové systémy, které ve velkém vznikají v sadech i ve vinicích.

„Závlahy jsme udělali přibližně na třech hektarech, primárně k meruňkám a broskvím. Letos jsme udělali i novou výsadbu jabloní, které jsme dali také pod závlahu,“ popsal přípravy na příští léto akademický pracovník Ústavu ovocnictví na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity Jan Wolf.

V sadu stromy nově před suchem chrání kapková závlaha. „Jsou to speciální hadice, které mají v sobě komůrky, a vytéká z nich voda po kapkách, čímž se šetří,“ popsal systém závlahy. Bez zavlažování už nyní podle něj pěstovat nejde. „Lidé chtějí více ovoce, takže je potřeba mít co největší a nejlepší výnosy,“ doplnil.

Wolf dodal, že suchem trpí všechny ovocné druhy. „Největší potřeba vody je ve chvíli, kdy dozrávají plody, což u jádrovin v létě a broskví. Meruňky potřebují hodně vody na jaře, ale v tu dobu ještě prší,“ vysvětlil.

Více vláhy prospívá cukernatosti hroznů

Sucho ale neprospívá ani vinicím. Například v Čejkovicích vinaři loni přišli o 30 procent úrody. „Réva má kořeny hodně hluboko, deset až patnáct metrů pod zemí, ale přesto je postižena suchem, protože dochází i spodní voda,“ popsal problém vinař Jaromír Sýkora.

Stejně jako jiní pěstitelé, i on se snaží své vinice zavlažovat. „Ukázalo se, že tam, kde pomůžeme s dostatkem vody, tak se to projeví nejen na váze, ale i cukernatosti hroznů,“ uvedl další z důvodů, proč plánuje pod závlahu dostat většinu plodin. Podle něj navíc vývoj počasí nasvědčuje tomu, že počasí bude ještě horší než lepší.

Z kompenzací vyplatil stát zatím 150 milionů

Na budování závlah přispívá i stát. Kromě kompenzací za loňské sucho tak mají pěstitelé možnost získat další dotaci ve výši až 60 tisíc korun za hektar. Ministerstvo přispělo v loňském roce pěstitelům na příspěvcích zhruba 60 miliony. Letos by mohlo být toto číslo ještě vyšší.

Někteří ze zemědělců ale ještě pořád čekají na kompenzaci za sucho. Zatím totiž stát vyplatil pouze 150 milionů ze schválené jedné miliardy a dvou set milionů. Uhradit všechny přislíbené příspěvky by měl přitom do konce října.