Nejvíc škodlivin vypouští podle Arniky neratovická Spolana

Podle Arniky patří mezi největší znečišťovatele neratovická Spolana (zdroj: ČT24)

Množství rakovinotvorných látek, jež do ovzduší vypouští podniky v Česku, se už druhý rok po sobě snížilo. Vyplývá to ze žebříčku největších znečišťovatelů, které představilo ekologické sdružení Arnika. Naopak se zvýšilo množství dioxinů nebo látek, jež poškozují ozonovou vrstvu. Mezi podniky je největším znečišťovatelem neratovická chemička Spolana. K dalším velkým znečišťovatelům patří podle Arniky například Kovohutě v Mníšku pod Brdy či laminátovna Peter GFK v Trhovém Štěpánově.

Nejvíce znečišťovatelů pochází zejména z krajů Moravskoslezského, Ústeckého, Středočeského a také z Vysočiny. „Za rok 2015 zůstalo pořadí podobné jako předchozí, ale přeci jen došlo ke změnám. Spolana Neratovice, která byla loni skokanem roku a námi označena za největšího znečišťovatele za rok předchozí, své místo ještě upevnila, protože zvýšila celkové emise látek potenciálně karcinogenních,“ vysvětluje odborník Arniky Jindřich Petrlík.

Spolana jich vypustila o 6,5 tuny více než loni. Stejně tak vzrostl podíl Spolany na celkovém množství mutagenních látek, jež ovlivňují DNA.

„Změnilo se i hodnocení nebezpečnosti jedné z látek, které Spolana vypouští, a to je trichlorethylen. Tato látka je nově hodnocena jako prokazatelně rakovinotvorná pro člověka,“ doplnil Petrlík. 

Podle mluvčího Spolany Mikuláše Dudy je společnost jedinou v Česku, která v takovém rozsahu používá trichloretylen při výrobě kaprolaktamu a také je jeho jediným výrobcem v ČR, proto se v žebříčku sestavovaném Arnikou objevuje opakovaně. „Za uplynulý rok se nám podařilo hodnoty emitovaných látek meziročně snížit o pět procent,“ zdůraznil mluvčí.

Příští rok má Spolana přejít na šetrnější výrobu chloru

Odborníci včetně Arniky kritizují neratovickou Spolanu v souvislosti s takzvanou amalgámovou metodou, která se používá při výrobě chloru. Už příští rok má ale firma přejít na šetrnější metodu. Koncem letošního září firma vypsala tendr, jenž souvisí s přechodem na novou metodu, při níž se nepoužívá rtuť.

Chemička má do poloviny roku 2017 platné povolení, už v roce 2013 se ale dohodla se středočeským hejtmanstvím, že výroba chloru za pomocí rtuti skončí právě do půlky roku 2017. Zavedení nové technologie má snížit i emise oxidu siřičitého a oxidů dusíku.  

„Ještě před plánovaným blížícím se ukončením provozu amalgámové elektrolýzy Spolana snižuje emise rtuti každoročně od roku 2011,“ dodal Duda.

Nový skokan roku je z Mníšku pod Brdy

Za nového „skokana roku“ označili ekologové Kovohutě holding DT v Mníšku pod Brdy, které zvýšily množství dioxinů v odpadech. Do první desítky největších původců dioxinů se řadí i tři spalovny odpadů firmy SITA CZ – v Trmicích, ve Zlíně a v Ostravě.

Za dalšího velkého znečišťovatele považuje Arnika laminátovnu Peter GFK, s.r.o. v Trhovém Štěpánově na Benešovsku, která vypustila ročně o téměř 12 tun více potenciálně rakovinotvorného styrenu.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Praze patří mezi největší znečišťovatele Ústřední čistírna odpadních vod, spalovna odpadů v Malešicích a také provoz firmy Cofely, a.s. v Praze 4, kde došlo k havarijnímu úniku halonů. Václav Taubr z energetické společnosti Engie Services, jež se dříve jmenovala Cofely, podotkl, že šlo o jednorázovou záležitost, kterou způsobila porucha na klimatizační jednotce. Nešlo tedy o znečištění způsobené předmětem podnikání firmy.  

Arnika vychází z údajů, jež podniky samy nahlašují do národního Integrovaného registru znečišťování. Za loňský rok to bylo 1770 podniků. Nová data jsou k dispozici v nové interaktivní aplikaci Znečišťovatelé pod lupou.

Vydáno pod