Klasické strany se musí vrátit k ideologii, vybízí po volbách Topolánek

Povolební Otázky: Topolánek a Špidla o budoucnosti politiky (zdroj: ČT24)

Rostoucí podporu antisystémových politických uskupení v Česku i v Evropě mohou klasické strany odvrátit jedině tím, že se vrátí zpátky k ideologiím. V povolebních Otázkách Václava Moravce to s odkazem na krajské výhry hnutí ANO prohlásil bývalý občanskodemokratický premiér Mirek Topolánek.

„V celém západním světě je zcela zřetelný postupný rozklad liberálního kapitalismu a demokracie. Bojím se, že nárůst nesystémových stran bez programu a ideologie bude pokračovat, politická scéna se bude dál fragmentovat a posunovat k bezbřehému populismu,“ prohlásil bývalý premiér Topolánek v rozhovoru s Václavem Moravcem. „Jedinou šancí – a nebude to cesta jednoduchá – je návrat k ideologii a ke standardnímu rozložení politického spektra.“

Problém soudobé mainstreamové politiky spatřuje někdejší ministerský předseda v tom, že v Evropě i za stávající vlády zavedených stran dochází k postupnému omezování individuálních svobod ve prospěch kolektivních hodnot. Těmi jsou podle Topolánka „zločinný multikulturalismus, bezbřehá politická korektnost a nárokové výhody pro sociální skupiny“.

Z nastalé situace pak podle Topolánka v případě Česka těžilo a těží i hnutí ANO, vítěz krajských voleb, jehož kampaň je už odideologizovaná zcela. „Andrej Babiš vstoupil do parlamentní politiky se třemi větami: Všeci kradnú. Chci stát řídit jako firmu. Prostě to zařídíme. To jsou tři věty, se kterými vystačil v těchto krajských volbách, a obávám se, že to bude stačit i ve volbách příštích.“

Topolánek: Sobotka dělá sice levicovou politiku, ale dělá ji slušně

Porážka sociální demokracie, které po víkendových volbách hrozí, že ztratí devět z jedenácti hejtmanů, ovšem pro stranického šéfa Bohuslava Sobotku podle Topolánka osudová nebude; někdejší lídr občanské demokracie za něj totiž v Lidovém domě nevidí náhradu.

„Snad kromě dvou výraznějších osobností – (Milana) Chovance, (Jiřího) Zimoly a možná ještě (Jana) Hamáčka – sociální demokracie nemá alternativu,“ prohlásil a doplnil: „Sobotka sociálnědemokratickou politiku dělá velmi slušně, a když se budeme bavit o standardních stranách a antistranách, dneska sociální demokracie představuje – i pro lidi, jako jsem já – menší zlo.“

Výhrady vznáší Topolánek jen k tomu, že spolu s ANO společnou podporou velkých korporací sociální demokraté „zabíjejí střední stav“ a škodí živnostníkům.

Že by mohla skladbu českého politického spektra v dohledné době změnit pravice, Topolánek nepředpokládá, byť uvádí, že výsledky občanských demokratů jsou relativně slušné. TOP 09 ale podle něj zažila citelný propad. „Pokud by pravice nebyla tak fragmentovaná a byla by ochotná se dohodnout, může v příštích (sněmovních) volbách znovu posílit. Ale významný optimismus u mě nenajdete,“ uvedl.