Elektronická neschopenka a kalkulačka důchodu. Novinky chce vláda do roka

Vláda chce do sněmovních voleb, které se konají příští podzim, zavést takzvanou elektronickou neschopenku, která má lidem usnadnit zajištění nemocenské. Během listopadu plánuje také přijmout takzvanou důchodovou kalkulačku, která umožní kdykoliv zjistit výši důchodu.

„Probíhá komunikace v drtivé většině papírovou formou, v budoucnu chceme zajistit, aby byla možná komunikace elektronická v trojúhelníku zaměstnavatel, občan a lékař. Může to snížit administrativní náklady, posílí to kontrolu nad výplatou nemocenské a tím omezí možnosti zneužívání nemocenských dávek,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Na cestě je i důchodová kalkulačka

Na listopad také oznámil zavedení důchodové kalkulačky, která člověka informuje o výši důchodu, s jakým může počítat na základě dokladů a odpracovaných let, evidovaných na ČSSZ. „Podle mě je to důležité, protože to lidi motivuje k odvádění daně za sociální pojištění,“ nechal se slyšet premiér Bohuslav Sobotka.

Šéf ČSSZ Jiří Biskup vysvětlil novinky chystané důchodové kalkulačky: „Nová kalkulačka se od staré liší tím, že občan nebude muset sám vkládat údaje, ale kalkulačka si je vezme sama z centrálních evidencí Správy (…) Na stránkách zjistíte doby pojištění, svoje výdělky, v jakém stavu je řízení o žádosti o důchod, nebo nemocenské pojištění, jestli tam nemáte nějaký dluh. Lidé nejčastěji zjišťují, jestli nemají nějaký dluh na pojistném.“

Podle ministryně práce Michaely Marxové (ČSSD) je v systému ČSSZ evidováno přibližně 8,6 milionů klientů. Rázně odmítla údajnou kritiku ze strany Andreje Babiše: „Pan ministr financí říká, že my neustále finance čerpáme a nic nevybíráme, ale to není pravda, protože ČSSZ dokáže vybrat 99 procent částek na odvodech, na sociálním pojištění. Měsíčně to je 33 miliard a to jsou obrovské sumy (…) Takže je vidět, že dokážeme finanční prostředky vybírat a rozhodně jsme na tom lépe než finanční správa.“