Lékaři stále zlepšují péči o nastávající matky. Pomáhají i operace plodu v děloze

Problémy v těhotenství se daří odhalovat včas (zdroj: ČT24)

Lékařům v České republice se díky včasnému odhalení problémů v těhotenství daří zlepšovat péči o nastávající matky, u kterých komplikace můžou ohrozit život jejich i dítěte. A to i přesto, že roste počet starších prvorodiček i nedonošených dětí, které patří k nejohroženějším. Pomáhá síť specializovaných pracovišť.

Tři čtvrtiny vrozených vad se odhalí už na konci prvního trimestru. Jediným řešením, jak zachránit život matky i dítěte, je pak mnohdy operace plodu přímo v děloze. V Česku ji provádí v několika specializovaných centrech.

Matyáš a Mikuláš se například narodili ve 29. týdnu těhotenství. Ještě před porodem ale musela jejich matka na laserovou operaci. Život dětí ohrožovala společná placenta. Na zákrok šla i Veronika Cséfalvay, která dvojčata teprve čeká. Operaci podstoupila kvůli takzvanému transfuznímu syndromu. Jde o komplikaci, kdy se cévami v děloze přesouvá tekutina. Jeden plod je tak nedokrvený a druhý naopak překrvený. Zákrok lékaři provádí jen s lokálním umrtvením.

Na péči o riziková těhotenství a nedonošené děti se v Česku zaměřuje celá síť specializovaných pracovišť. Jedno z nich je i v pražském Podolí. Oddělení pro prenatální diagnostiku zde teď prošlo rekonstrukcí za čtyři a půl milionu korun. Úpravy má za sebou i sál na menší zákroky, kde by se měly provádět odběry plodové vody nebo placenty.

České porodnictví patří ve světovém srovnání mezi nejlepší. Ukazují na to i data novorozenecké úmrtnosti. V prvním týdnu života zemře pět dětí z tisíce.