Chtějí váš hlas: Co slibují v Moravskoslezském kraji lídři, kteří se nedostali do debaty ČT?

Česká televize se ve svém předvolebním vysílání věnuje Moravskoslezskému kraji. Kromě večerní předvolební debaty se zástupci kandidátek s největším volebním potenciálem přináší také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do večerní debaty nedostaly. Odpovědi jednotlivých lídrů kandidátek jsou řazeny abecedně podle příjmení a doplňovány po jejich odvysílání na ČT24.

Koruna česká (monarchistická strana Čech a Moravy)

Monarchisté považují v Moravskoslezském kraji za hlavní volební téma nezaměstnanost a znečištění životního prostředí. Jejich lídr Emil Adamec se chce zabývat také státním zřízením. Pracovní místa chce zajistit spoluprací s Lichtenštejnskem, životní prostředí potom podporou železniční a zejména vodní dopravy, s jejímž rozšířením by měl pomoci plavební kanál Dunaj–Odra–Labe. Strana se také chce inspirovat tradičním uspořádáním a v případě zvolení by uvažovala o přesunu centra kraje z Ostravy do Opavy. Další program nabízí Koruna česká na svém webu.

Lídr kandidátky Koruny České Emil Adamec (zdroj: ČT24)

PRO REGION

Volební koalice Pro region, kterou utvořila Strana zelených se SNK ED, se chce v prvé řadě zaměřit na nezaměstnanost. Lídryně uskupení Pavla Brady považuje za problém nízkou kvalifikovanost a vzdělanost v kraji a odchody vzdělaných lidí z regionu. Koalice Pro region chce také podpořit veřejnou dopravu, která by měla být efektivnější, rychlejší a levnější. Další program nabízí koalice Pro region na svém webu.

Lídryně kandidátky PRO REGION Pavla Brady (zdroj: ČT24)

Změna pro lidi

Hnutí Změna pro lidi chce odpoutat Moravskoslezský kraj ze dna tabulek srovnávajících život v jednotlivých regionech. Přispět k tomu má odmítání případných záchytných center pro nelegální migranty, zajištění zdravotní péče ve všech částech kraje, zlepšení životního prostředí a udržení zaměstnanosti. Na krajském úřadě by chtěl volební lídr Peter Harvánek provést audit dosavadního hospodaření kraje. Další program nabízí Změna pro lidi na svém webu.

Lídr kandidátky Změny pro lidi Peter Harvánek (zdroj: ČT24)

Národní demokracie

Bezpečnost a integrita státu jsou hlavními tématy, se kterými jde do krajských voleb v Moravskoslezském kraji Národní demokracie. Její lídr David Hibsch je přesvědčen, že je třeba na všech úrovních vyměnit dosavadní lídry, které nazývá neomarxisty a mají podle něj nereálné představy o světě a imigrační politice. Další program nabízí Národní demokracie na svém webu.

Lídr kandidátky Národní demokracie David Hibsch (zdroj: ČT24)

Dělnická strana sociální spravedlnosti – Imigranty a islám v ČR nechceme!

Dělnická strana sociální spravedlnosti se v krajských volbách nechce zaměřovat na regionální problémy. Její lídr Jaroslav Chalupa chce propagovat přímou demokracii, zastavit islamizaci státu a podporovat tradiční rodinu. V rámci regionu se chce zabývat inkluzí ve školství a změnou demografického vývoje. Další program nabízí Dělnická strana sociální spravedlnosti na svém webu.

Lídr kandidátky Dělnické strany sociální spravedlnosti - Imigranty a islám v ČR nechceme! Jaroslav Chalupa (zdroj: ČT24)

NEZÁVISLÍ

Hnutí Nezávislí se chce zaměřit na bezpečnost v Moravskoslezském kraji. Jedním z kroků k tomu je podle lídryně hnutí, starostky ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liany Janáčkové, zrušení či omezení činnosti ubytoven. Chce také změnit sociální dávky tak, aby je rodiny dostávaly maximálně na tři děti. Za závažný problém kraje považuje i současnou situaci v OKD, potažmo jejích dodavatelských firmách. Obává se, že hrozí zvýšení nezaměstnanosti. Další program nabízí hnutí Nezávislí na svém webu.

Lídryně kandidátky NEZÁVISLÍ Liana Janáčková (zdroj: ČT24)

Svobodní a soukromníci

Koalice stran, která společně kandiduje v deseti krajích, podle jejího lídra Radomíra Kleina nemá pro nadcházející krajské volby v Moravskoslezském kraji žádné stěžejní nosné téma. Zabývat se chce rozpočtem a položkami, na které krajské miliardy jdou. Volební koalice Svobodných a soukromníků nabízí volební témata také na svém webu.

Lídr kandidátky Svobodných a Soukromníků Roman Klein (zdroj: ČT24)

Úsvit s Blokem proti islamizaci

Za hlavní téma nadcházejících krajských voleb v Moravskoslezském kraji považuje Úsvit s Blokem proti islamizaci nelegální migraci. Volební lídr Pavel Koruna chce zabránit tomu, aby v regionu byly problémy, které podle něj má Belgie, Německo, Francie či Velká Británie. Je přesvědčen, že je pobyt nelegálních migrantů v Česku utajován, čemuž chce zabránit. Další program nabízí hnutí Úsvit na svém webu.

Lídr kandidátky Úsvitu s Blokem proti islamizaci Pavel Koruna (zdroj: ČT24)

Dobrá volba

Nezaměstnanost je hlavním volebním tématem strany Dobrá volba, která kandiduje pouze v Moravskoslezském kraji. Její lídr, starosta Čeladné Pavol Lukša, chce, aby v regionu zůstávali absolventi vysokých a středních škol. Další program nabízí Dobrá volba na svém webu.

Lídr kandidátky Dobré volby Pavol Lukša (zdroj: ČT24)

Romská demokratická strana

Chudoba je pro Romskou demokratickou stranu v Moravskoslezském kraji hlavním volebním tématem. Její lídr Jan Maľar chce změnit situaci, kdy podle něj například důchodcům zbývá po zaplacení nákladů na bydlení jen málo peněz. Chtěl by také, aby krajský úřad více spolupracoval s romskou komunitou. Oficiální web Romské demokratické strany (www.rdscr.cz) není funkční, adresa se přesměruje na reklamu.

Lídr kandidátky Romské demokratické strany Jan Maľar (zdroj: ČT24)

Moravané

Nové zemské uspořádání chtějí po krajských volbách prosadit Moravané. Jejich lídryně Jarmila Orlitová řekla, že by zemské uspořádání mělo nahradit současné kraje. Myšlenka na obnovu zemského samosprávního uspořádání se podle ní naposledy vážně probírala počátkem 90. let. Další program nabízejí Moravané na svém webu.

Lídryně kandidátky Moravanů Jarmila Orlitová (zdroj: ČT24)

Koalice Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a Hnutí občanů za kraje

Podle lídra Kamila Sedláčka je největším problémem kraje kriminalita, nezaměstnanost, ovzduší, zdravotní péče, infrastruktura. Nejdůležitější je nespokojenost občanů s dosud vládnoucími stranami a volání po změně. „Doufám, že tyto volby ukáží, jak moc o změny stojí a že přijdou k volbám. Ideální by bylo zemské uspořádání, které by zajistilo Moravě a Slezsku rovnocenné uspořádání v České republice a zabránilo by pragocentrismu. Je potřeba vybudovat dlouhodobý plán řízení kraje a z podniků řízených krajem odvolat politiky a nahradit je odborníky.“

Kamil Sedláček (zdroj: ČT24)

Komunistická strana Československa

Podle lídra Jindřicha Skařupy je nejdůležitějším tématem voleb zdravotní a sociální zabezpečení, dále práce, pracovní proces a zaměstnanost. „Pokud bych byl zvolen, musel bych se nejdříve seznámit s agendou a zákony regionu,“ říká Jindřich Skařupa.

Jindřich Skařupa (zdroj: ČT24)

Koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů

Lídr Karel Sládeček chce usilovat o zastavení devastace naší země, její svobody a kultury. Chce respektovat vůli a práva občanů České republiky. „Občany nejvíce trápí problematika nelegální migrace a fakt, že současná vláda tuto problematiku neřeší. Bezpečí občanů je pro nás prioritou, kterou budeme prosazovat. Odmítáme umístění nelegálních migrantů na území kraje. Bude nás také zajímat, proč Moravskoslezský kraj hospodaří s minusem,“ uvedl Karel Sládeček.

Karel Sládeček (zdroj: ČT24)

NE ILEGÁLNÍ IMIGRACI - PENÍZE RADĚJI PRO NAŠE LIDI

Jednička kandidátky Marcela Tyrlíková považuje za nejdůležitější téma voleb nezaměstnanost. „Nebudeme opomíjet témata jako je doprava, životní prostředí a tak dále,“ uvedla Marcela Tyrlíková.

Marcela Tyrlíková (zdroj: ČT24)

Česká televize se v pondělí v předvolebním vysílání věnovala Moravskoslezskému kraji. Kromě večerní debaty, do níž pozvala zástupce kandidátek s největším volebním potenciálem, nabídla také anketní odpovědi stran, hnutí a koalic, které se do večerní debaty nedostaly. Zástupce kandidátky SDRUŽENÍ PRO REPUBLIKU - REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA se odmítl ankety zúčastnit a se zástupcem kandidátky Pravý blok se nepodařilo spojit přes žádný kontakt uvedený při registraci kandidátky.