Zaorálek Zemanovi vytkl vměšování do vnitřní politiky jiných zemí

Zaorálek a Schwarzenberg o zahraniční politice prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a jeho předchůdce ve funkci Karel Schwarzenberg vyčetli prezidentovi Miloši Zemanovi vměšování do vnitropolitických záležitostí jiných zemí, především v případě prezidentských voleb ve Spojených státech a Rakousku. V Otázkách Václava Moravce Zaorálek také kritizoval to, že Zeman prozradil jméno kandidáta na nového českého velvyslance v USA.

Hynek Kmoníček
Zdroj: ČT24

Zeman během své zářijové návštěvy krajanského domu v New Yorku řekl, že novým českým velvyslancem ve Spojených státech bude jeho spolupracovník a šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Učinil tak před tím, než Kmoníček získal agrément, tedy schválení od americké vlády.

Dokud nemá česká strana potvrzení z druhého státu, dodržuje se podle šéfa diplomacie pravidlo, že se o jménech nových velvyslanců nemluví. „V této věci s prezidentem nesouhlasím, neměl to prostě říci. Řekl to novinářům, v kruhu, kde se dalo předpokládat, že to unikne. To si myslím, že je špatně. Jestliže přestaneme dodržovat pravidla, tak se ocitáme v pekle,“ dodal.

Schwarzenberg připomněl, že podobně se Zeman prořekl už v případě šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, kterého prosazoval jako velvyslance ve Vatikánu. „Už jednou jsme podobnou věc nechali projít, tudíž precedens byl daný,“ míní. Podobných „příběhů“ bude podle něj přibývat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zaorálek: Není naší rolí doporučovat Američanům, koho si zvolit

Bývalý i současný šéf ministerstva zahraničí také vytknuli prezidentovi to, že před prezidentskými volbami v USA a Rakousku preferuje jednoho z kandidátů.

V případě Spojených států Zeman řekl, že by podpořil republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera přijal Zeman na Pražském hradě a vyslovil mu podporu.

„Dokonce jasně řekl, že nemá rád Zelené a Van der Bellen (pozn.: Hoferův protikandidát) je kandidát Zelených. Byla to jasná podpora jednoho kandidáta v sousední zemi. A taky mu to prošlo,“ zdůraznil Schwarzenberg.

Kdyby někdo Čechům říkal, koho mají volit za prezidenta, tak by se nám to nelíbilo. Nemyslím si, že je naše role doporučovat Američanům, koho si mají nebo nemají zvolit za prezidenta. Je to jejich věc.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek dodal, že to není vhodné ani z taktických důvodů a Česko by si nemělo zavírat cestu. Pokud chce mít Česká republika Spojené státy za spojence, bude muset podle ministra jednat s kýmkoliv, koho si Američani jako hlavu státu zvolí.