Soudy se vlečou. Chybějí jim posudky, protože nejsou znalci

UDÁLOSTI: Každý desátý verdikt padne po víc než třech rocích (zdroj: ČT24)

Až o několik let se protahují soudy kvůli čekání na znalecké posudky. Soudci si stěžují, že je obtížné nalézt znalce, kteří by měli na nové případy čas. Navíc kapacity ve svých oborech se do práce pro soudy příliš nehrnou. Odměny za posudky totiž nejsou závratné, spíše naopak – již čtrnáct let se nezvyšovaly.

Každý třetí soudní proces se táhne déle než tři roky. Například obžalobu z propagace neonacismu projednávají soudy již šest let, ovšem s dlouhými přestávkami. Naposled měli žalobci i obžalovaní půlroční pauzu, když čekali na posudek politologa. Zdaleka přitom není u konce.

Posudky vznikají dlouho zejména proto, že je znalců málo. Když místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná potřebovala odhadnout cenu nájmu za prostory pro datové centrum, dlouho nemohla nikoho sehnat. „Velmi složitě jsem hledala znalecký ústav. Když to jeden přijal, tak musel ještě spolupracovat se znalci z jiných oborů,“ popsala peripetie vzniku posudku.

Podle předsedy Komory soudních znalců Vladimíra Váchy je znalců málo proto, že nedostávají příliš vysoké odměny. „Stát si příliš neváží práce znalce a jeho zodpovědnosti. A tak se zužuje počet znalců a noví nejsou,“ shrnul.

Odměna pro soudní znalce se pohybuje mezi 100 a 350 korunami za hodinu práce, což platí již čtrnáct let. Že jsou dnes docela jiné poměry než v roce 2002 a odměny již nejsou dostatečné, ví i ministerstvo spravedlnosti. Připravuje proto nový zákon o znalcích, který sazbu zdvojnásobí. V nejbližší době to však nebude a ministr Robert Pelikán (ANO) naznačil, že by mohl být problém schválit změnu do voleb v příštím roce. „My se snažíme, aby to bylo co nejrychleji, je jasné, že volební období už se krátí. Ale ještě chvíli to trvat bude,“ shrnul. Návrh se totiž zatím ještě nedostal ani na jednání vlády. 

Navíc není jisté, co se s Pelikánovým návrhem stane, pokud vládou projde a dostane se do parlamentu. Výhrady k němu totiž mají profesní komory i poslanci. Podvýbor pro justici chce dát raději přednost opoziční poslanecké novele. „V průběhu legislativního procesu by mohla být upravena tak, aby odstranila ty základní nedostatky,“ nastínil předkladatel návrhu Martin Plíšek (TOP 09). 

Současný zákon každopádně potřebuje nahradit, a to nejen kvůli odměnám. I přes dílčí změny je 50 let starý. Neobsahuje žádné vstupní zkoušky pro zapsání na seznam znalců a také neumožňuje soudcům efektivně vymoci posudky včas a bez chyb.