Německo chápe české odmítání kvót, myslí si Chovanec po jednání v Berlíně

Německo rozumí odmítavému postoji Česka ke kvótám na trvalé přerozdělování uprchlíků. Po setkání se svým německým protějškem Thomasem de Maiziérem to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Oba ministři se dohodli, že jejich země vyšlou policisty do Řecka, pokud Atény požádají o misi Frontexu na svém území.

V rámci devadesátiminutové debaty, kterou Chovanec označil za velice příjemnou, česká strana hájila svůj postoj, že ani do budoucna nehodlá akceptovat systém kvót. „Já si myslím, že ho Německo chápe. My jsme jasně znovu vysvětlili, že nebudeme držet na svém území lidi, kteří tam být nechtějí,“ uvedl po jednání český ministr.

Povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků, které by měly pomoci zemím nejvíce zasažených migrací, Německo dlouhodobě prosazuje. Žádná výzva k jejich naplnění podle Chovance na schůzce nepadla. Česká republika by měla na základě povinných kvót i dobrovolného závazku do konce roku 2017 přijmout 2691 uprchlíků z Řecka a z Itálie. Dosud Česko převzalo jen 12 běženců z Řecka.

K evropskému řešení migrace chce Praha nadále přispívat účastí svých policistů na zahraničních misích. „Dohodli jsme se na tom, že pokud Řekové požádají o misi Frontexu na svém území, že Česká republika je spolu s partnery z Německa připravena tam policisty vyslat,“ poznamenal Chovanec s tím, že se postoj Atén v této otázce mění.

Oba ministři se podle něj také shodli, že zrušení vízové povinnosti pro Turecko je možné jen v případě, že země splní všechny požadavky Evropské unie. Německo také českou stranu ubezpečilo, že nemá v plánu zavádět kontroly na česko-německé hranici.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére
Zdroj: Joachim Herrmann/Reuters

Zásah bez svolení souseda

Chovanec také oznámil, že Česko chce prohloubit policejní spolupráci s Polskem, aby policisté obou zemí měli možnost zasahovat i na části území druhého státu. „Připravujeme novelizaci česko-polské smlouvy, která je z roku 2002. Chtěli bychom, aby v trojmezí Polska, Česka a Německa byly možnosti všech policejních sborů shodné,“ vysvětlil Chovanec.

Německo už podobnou smlouvu s Polskem má, česko-německá dohoda vstoupí v platnost k 1. říjnu. Umožní rychlý operativní zásah na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby, například bezprostředního ohrožení života. Taková akce bude možná v pásmu deseti kilometrů od hranice.

„Česko-německá smlouva by měla pomáhat prioritně ve třech oblastech kriminality. Jednou oblastí je drogová kriminalita, druhou migrace a třetí krádeže a převoz aut,“ poznamenal Chovanec. Ke smlouvě, která byla podepsána v Praze 28. dubna 2015, je podle něj nutné doplnit ještě některé prováděcí vyhlášky.