Na endoprotézy čekají lidé i déle než dva roky. Situace se zatím nezmění

Na výměnu kolenního nebo kyčelního kloubu čekají pacienti v Jihomoravském kraji i rok a půl. Čekací lhůty na endoprotézy jsou totiž jedny z nejdelších. Na stejný zákrok se naopak lidé v Jihlavě nebo Olomouci dostanou už zhruba za čtyři měsíce. Mnohem trpělivější musí být zájemci o výměnu v Ostravě. Po zápisu do pořadníku musí počkat i dva roky a půl.

Na umělé koleno čekala Květoslava Čermáková rok. „Byla jsem na výměně celého kloubu. Ještě bych měla jít i s druhým na operaci, ale musíme počkat, protože nevím, za jak dlouho mě pan doktor objedná,“ popsala situaci Čermáková. Kloub jí operovali doktoři v břeclavské nemocnici. V ní je obvyklá čekací lhůta 12 až 18 měsíců.

Zástupce primáře na Ortopedickém oddělení Rastislav Chmurovič se domnívá, že pacientů se stejnou diagnózou bude přibývat. „Operací je hodně, přibude jich, lidí je více a jsou stále mladší, snažíme se je proto operovat později, až když je to opravdu nutné,“ uvedl Chmurovič. Přednost naopak mají například pacienti s nekrózou.

Na jižní Moravě se lidé nejrychleji dočkají kloubní náhrady v Kyjově. Na operační sál se tam dostanou za čtvrt roku. Nejdéle pak pacienti čekají v Brně ve fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích. Nové koleno nebo kyčel tam mohou očekávat třeba až po dvou letech. Obdobně dlouho čekají i pacienti v Ostravě. 

Podle nařízení má být výměna do roka

Způsobů, jak stávající situaci změnit, příliš mnoho není. Podle vládního nařízení starého tři roky mají zdravotnická zařízení zajistit výměnu kloubu nejpozději do 52 týdnů, tedy jednoho roku. Toto doporučení ale některé jihomoravské nemocnice, ale i zařízení v jiných krajích mnohdy nedodržují. Za nedodržení termínu jim sankce nehrozí.

Nespokojení zájemci o endoprotézu se mohou pouze obrátit na zdravotní pojišťovnu. Tam jim však nezajistí žádnou finanční kompenzaci, ale pomůžou jim nalézt zařízení, kde se dostanou na operaci rychleji. Mezi šesti miliony pojištěnci ale o zkrácení čekací doby ročně požádá jen několik desítek lidí.

I tak ale určování pořadí pacientů mají v kompetenci výhradně nemocnice. Ty často pacienty s dlouhodobými problémy odsunují v pořadnících dál. „V současné době největším problémem je personální nedostatek. Není tolik kapacit na to, aby se dalo stihnout tolik operací,“ uvedl mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. Dodal, že pokud se nezastaví odliv lékařů, tak se situace nezmění.

Výměny velkých kloubů ale nejsou jedinými plánovanými zákroky, na které pacienti čekají. Dlouhé pořadníky jsou také na odstranění žlučníkových kamenů – zhruba půl roku. I u této operace jsou ale čekací lhůty rozdílné. Například v blanenské nebo vyškovské nemocnici se jí lidé dočkají nejpozději do tří týdnů.