Až tisíc hodin ročně. Lékaři z nemocnic odhalují své přesčasy

Lékaři až dvojnásobně překračují roční limit přesčasových hodin. Podle odborového klubu by jinak nemocnice nemohly zajistit plnohodnotný provoz. Doktoři na tento problém upozorňují během „měsíce pravdy“, kdy zveřejňují své výkazy se skutečně odpracovanou dobou. Ministr zdravotnictví chce nedostatek personálu řešit vyššími platy a upraveným systémem vzdělávání.

Lékaři mohou ročně podle zákona odpracovat maximálně 416 hodin přesčasů. „Průměr bude od 700 do 900 hodin přesčasů za osm měsíců. Lékaři nejsou a zřejmě nebudou. Kdybychom přestali sloužit přesčasové hodiny, tak dojde ke kolapsu péče a odnesli by to pacienti,“ uvedl lékař mostecké nemocnice Libor Kindl.

Nadměrnou přesčasovou práci ukazují data napříč republikou, chirurgická oddělení nejsou výjimkou. „Z průzkumu, který jsem udělal, tak ze šedesáti nemocnic, které mi odpověděly, tvoří přesčasová práce průměrně tisíc hodin ročně,“ uvedl Pavel Pafko, emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol.

Ministerstvo nabízí jako řešení vyšší platy

Ministr zdravotnictví tvrdí, že rychlé řešení neexistuje. Lékaře do nemocnic chce nalákat na vyšší platy. A věří, že pomůže i nový systém vzdělávání. K tomu však mají samotní lékaři výhrady.

Události: Lékaři ročně odpracují stovky hodin navíc na přesčasech (zdroj: ČT24)

„My teď ty lékaře, kteří chybí v Česku, nenaklonujeme, ani usnesením vlády, ani nikoho. Prostě teď chybí. Co jsme mohli udělat, tak jsme udělali. Ale jsou tam dlouhodobé dopady,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Průměrný měsíční výdělek lékaře je podle posledních dat statistiků víc než 61 tisíc korun. Samotný tarifní plat ale tvoří jen asi polovinu této částky. Zbytek jsou jednotlivé příplatky a zhruba osm procent v průměru tvoří právě peníze za přesčasy.