Konec obchodu s chudobou? Vláda chce seškrtat doplatky na bydlení

UDÁLOSTI: Vláda připravuje dva kroky proti obchodu s chudobou (zdroj: ČT24)

Ubytovny pro chudé lidi by se mohly začít vylidňovat. Směřuje k tomu novela, kterou připravila vláda. Jednak chce lidem žijícím na ubytovnách snížit doplatek na bydlení, současně také radnicím odejme pravomoc o této dávce rozhodovat. S tím ale nesouhlasí nejen radnice, ale ani část poslanců včetně koaličních.

Ubytovna – slovo, které během posledních deseti let docela změnilo význam. Již to není levnější hotel, ale místo, kde žijí ty nejchudší rodiny, často v obtížných podmínkách a za ubytování platí těžko uvěřitelné sumy. V Bohumíně žije v ubytovnách přes 200 lidí, a to přesto, že jim město nabízí kvalitní byty s polovičním nájmem. Jenomže ubytovny mají jednu výhodu – na bydlení v nich vyplací úřad práce doplatek. Stěhování se tak jejich obyvatelům nevyplatí.

To chce vláda změnit tím, že sníží doplatek z 90 procent na 80. Získat by ho navíc měli jen ti, kdo v obci neseženou jiné bydlení. Současně ale chce vláda z procesu schvalování dávek vyšachovat radnice. Ty totiž podle současných pravidel musí s vyplácením dávky dát souhlas. Ministerstvo práce a sociálních věcí zdůvodnilo chystané omezení vlivu obcí obavou, že by současný stav mohl být protiústavní.

Bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD) ovšem upozornil, že úřad práce stanoviska obcí stejně často ignoruje. „Co tento zákon platí, jsme nedali jediný souhlas. Přesto úřad práce ve všech případech dávky vyplatil,“ upozornil. Radnice by naopak chtěly mít větší vliv než nyní. „Chceme, aby ten člověk v obci skutečně žil, aby přestalo obchodování s chudobou, tedy to, že si někdo otevře ubytovnu, naláká tam lidi a následně vydělává na státu,“ řekl výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek (ODS).

Při druhém čtení vládního návrhu se ukázalo, že s omezením vlivu obcí řada poslanců nesouhlasí, a to bez ohledu na to, zda patří ke stranám vládním nebo opozičním. „Obce do toho mají co mluvit. Dávám návrh, že by měly dávat doporučení,“ uvedla členka výboru pro sociální politiku Jana Pastuchová (ANO). Podobné názory mají i někteří další členové výboru.

Část sněmovního sociálního výboru také požaduje, aby byla z novely vypuštěná povinnost takzvaných motivačních plánů s opatřeními a harmonogramem k nalezení bytu. Ty by měly stanovit úkoly pro příjemce, a pokud by je neplnili, mohli by o peníze od státu přijít. Podle Vladislava Vilímce (ODS) by přidala práci úřadům práce, které by musely přijmout stovky nových pracovníků. „Považuji to za zbytečnou, spíš formální záležitost, která bude zatěžovat úřady práce,“ podotkl.

Vládní novelu nicméně čeká v Poslanecké sněmovně již jen závěrečné hlasování. Poslanci by se k němu mohli dostat v říjnu.