Důchody vzrostou o 308 korun, rozhodla vláda. Parlament k tomu nepotřebuje

Důchody od ledna vzrostou průměrně o 308 korun. Průměrný starobní důchod tak bude činit 11 745 korun. Nařízení schválili ministři a jejich rozhodnutí je konečné. Souhlas parlamentu kabinet ke zvyšování penzí nepotřebuje.

Zvýšení důchodů, které bude znamenat, že penzisté dostanou v průměru zhruba tři stovky navíc, přijde stát v příštím roce na dodatečných 10,7 miliardy korun. Letos počítá rozpočet na důchody se 400 miliardami, z toho bylo na konci srpna vyčerpáno 264 miliard korun. Oproti minulému roku by letos měly výdaje na důchody vzrůst o pět miliard. Pravidelně představují zhruba třetinu státního rozpočtu.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve dal najevo, že vyšší valorizace důchodů v příštím roce důchodovému účtu neublíží. Původně však hovořil o navýšení o 200 korun. S myšlenkou na ještě větší valorizaci přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a Babiš o víkendu její návrh podpořil. Kabinet počítá s růstem ekonomiky a vyšším výběrem pojištění. Schodek důchodového účtu by tak měl nadále klesat.

Přístup vlády k důchodům však dlouhodobě kritizuje pravicová opozice. Obává se, že příznivý vývoj důchodového účtu vydrží pouze po dobu, kdy bude ekonomika sílit. Až se situace zhorší a začne stoupat nezaměstnanost, důchodový účet se podle opozičních politiků znovu propadne do hlubokého schodku. „Náš penzijní systém je bez reformy neufinancovatelný. Vláda to ale nechce slyšet,“ řekl již dříve předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vláda však má podporu největší opoziční strany KSČM. Její místopředseda Jiří Dolejš vizi zhroucení důchodového systému odmítá.

Starobní důchod loni pobíralo 2,37 milionu obyvatel Česka. Jejich příjem se zvyšuje pravidelně vždy na počátku roku, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Odborná komise pro důchodovou reformu sice letos zvažovala, že doporučí zvýšení zákonné valorizace na polovinu reálných mezd, ale nakonec se na tom neshodla. Vláda přesto mimořádným zvýšením reagovala na nízký růst reálných mezd v posledním období. Přilepšení dostali důchodci i letos, zákonodárci jim na rok jednorázově přidali 1200 korun.

Kabinet zvýšením penzí využil pravomoc, která se mu vrátila po několika letech. Ta mu umožňuje valorizovat důchody nad hladinu, kterou stanoví zákon, bez schválení v parlamentu. Novela sice vládě tuto možnost před několika lety vzala, letos ji však ministři dostali zpět. Předchozí kabinety využily podle dostupných informací toto právo za patnáct let jen třikrát.