Důchodová komise se nedohodla na vyšší valorizaci penzí

Události: Jak valorizovat důchody (zdroj: ČT24)

Až pětina důchodců by se v průběhu příštích 10, 15 letech mohla ocitnout pod  hranicí chudoby, pokud by se nezměnil výpočet valorizace jejich důchodů. Uvedl to předseda odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček. Nyní je to sedm, osm procent důchodců. Komise ve čtvrtek jednala o vyšší valorizaci penzí - o půlku růstu reálných mezd místo třetiny a o růst nákladů důchodců. Nakonec záměr nepřijala a vládě ho zatím nepředloží. Nenašla dost hlasů, na jednání nepřišel dostatečný počet členů.

Návrh podpořilo sedm členů komise, tři byli proti a tři se zdrželi. Pro schválení je potřeba nadpoloviční většina z 21 hlasů. Pokud by se ale valorizace neupravila a nebyla vyšší, dál by se rozevíraly nůžky mezi příjmy důchodců a ostatních, uvedl Potůček. 

„Důchodci neparticipovali na růstu blahobytu společnosti tak, jak by odpovídalo růstu jejich životních nákladů,“ uvedl Potůček. Dodal, že při dosavadní valorizaci by do budoucna navíc klesl podíl výdajů na penze na HDP z nynějších asi devíti procent na sedm procent.

Nároky na státní rozpočet

S požadavkem na zvedání penzí o polovinu růstu reálných mezd a růst cen důchodců přišla Rada seniorů ČR. Její šéf Zdeněk Pernes už dřív řekl, že by takový model byl spravedlivější. Výraznější valorizace by zvedla výdaje z rozpočtu na penze. Kdyby se důchody nově zvyšovaly o růst nákladů důchodců a o polovinu růstu reálných mezd, podle propočtů ministerstva práce by to stálo ročně proti nynějšímu způsobu přidávání asi 2,9 miliardy navíc. Podle Pernese se s takovou částkou dokáže státní pokladna vypořádat.

Starobní důchod pobíralo na konci prvního čtvrtletí podle údajů České správy sociálního zabezpečení 2,38 milionu lidí. 

Vláda chce vyšší pravomoci

Na začátku května sněmovna schválila novelu, která by vládě umožnila zvyšovat důchody nad zákonný rámec; v případě, že by byl jejich růst podle pravidel velmi nízký. Vláda chce dále obnovit možnost zasáhnout do výpočtu penzí.

Penzisté už si letos v únoru vybrali jednorázový příspěvek 1200 korun. Momentálně se však připravuje novela, která by umožnila na základě stávajících pravidel určit nějakou částku, a pokud by s ní vláda nebyla spokojena, mohla by ji ještě navýšit.

Průměrný starobní důchod byl letos v březnu 11 400 korun.

V příslušném zákoně je zakotveno, aby se důchodcům každý leden příspěvek navyšoval, avšak pravidlo bylo měněno. Vláda původně mohla zasáhnout do výpočtu, avšak tato možnost byla odstraněna na začátku desetiletí. „Tato vláda chce možnost pro sebe – a případně pro ty budoucí – znovu zavést,“ vysvětlil profesor Martin Potůček, který je předsedou komise důchodové reformy.

Průměrný starobní důchod
Zdroj: ČT24

Mapa důchodové reformy

Všechny strany v Poslanecké sněmovně byly osloveny, aby odpověděly na sedm otázek ohledně důchodů. „Abychom mohli udělat návrhy, musíme znát priority všech politických stran, nejen vlády,“ říká předseda odborné komise, která mapu připravuje.

Pokud strany chtějí mít na srdci problémy a život lidí v dlouhodobější perspektivě, tak by bez ohledu na to, zdali jsou u vesla, nebo v opozici, měly na koncepci spolupracovat.
Martin Potůček
předseda odborné komise důchodové reformy

Komise nebude mít o finální koncepci sice jasno nikdy, protože se společnost vyvíjí, avšak plánuje připravit východiska pro pokračující dialog i pro budoucí politickou reprezentaci.